Ministrul elen de Finanţe: Grecia trebuie să rămână în zona euro pentru a evita o sărăcie fără precedent

Grecia "trebuie să rămână în zona euro" altfel va plonja într-o sărăcie fără precedent a afirmat duminică ministrul grec de Finanţe Yannis Stournaras, înaintea unei săptămâni de întrevederi cruciale între premierul elen şi oficialii UE.

209 afișări
Imaginea articolului Ministrul elen de Finanţe: Grecia trebuie să rămână în zona euro pentru a evita o sărăcie fără precedent

Grecia trebuie să rămână în zona euro pentru a evita o sărăcie fără precedent (Imagine: Shutterstock)

"Trebuie să supravieţuim şi să rămânem în zona euro deoarece este singurul lucru care ne poate proteja de o sărăcie pe care nu am cunoscut-o niciodată", a declarat Stournaras pentru cotidianul grec Vima tis Kyriakis.

"Avem statul-providenţă cel mai costisitor din zona euro, nu mai putem să îl păstrăm cu ajutorul împrumuturilor", a adăugat el.

Troika finanţatorilor - Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană - trebuie să reia în septembrie supravegherea finanţelor elene.

Potrivit condiţiilor dictate de UE şi FMI, deblocarea viitoarei tranşe de împrumut aşteptată de Atena şi în valoare de 31,5 miliarde de euro, va depinde de acest audit.

Pentru a obţine acest lucru, fără de care ţara riscă să intre în imposibilitate de plată şi să iasă din zona euro, Guvernul grec se străduieşte să îndeplinească partea sa de contract.

"Dacă nu luăm măsuri (...) atunci rămânerea noastră în zona euro va fi ameninţată", a subliniat Stournaras.

Preşedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker va avea întrevederi, miercuri, la Atena cu premierul grec Antonis Samaras, în timp ce Grecia vrea să obţină o amânare de doi ani pentru punerea în aplicare a noilor măsuri de austeritate cerute ţării de creditori.

Grecia nu va părăsi zona euro, a declarat sâmbătă Junker în faţa presei, adăugând că "dacă Grecia refuză o consolidare bugetară şi reforme structurale, atunci noi ar trebui să luăm considerare această problemă".

Samaras se va întâlni, de asemenea, cu cancelarul german Angela Merkel, vineri, la Berlin şi cu preşedintele francez François Hollande în ziua următoare, la Paris.

Merkel şi François Hollande se vor întâlni la rândul lor joi la Berlin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici