Ministrul Finanţelor promite o serie de măsuri pentru sprijinirea IMM

Statul român ar putea finanţa diferenţa de cost dintre media dobânzilor europene şi dobânzile practicate în România, pentru a veni în sprijinul antreprenorilor, a declarat joi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, la lansarea Cărţii Albe a IMM din România ediţia 2019.

162 afișări
Imaginea articolului Ministrul Finanţelor promite o serie de măsuri pentru sprijinirea IMM

Teodorovici promite o serie de măsuri pentru sprijinirea IMM

„Diferenţele de finanţare dintre România şi Europa sunt incorecte, chiar dacă se invocă riscul de ţară. Piaţa unică e unică”, a spus Teodorovici, care a enumerat şi alte măsuri menite a sprijini mediul antreprenorial local, printre care recapitalizarea CEC, după ce Comisia Europeană îşi va da acceptul.

Ministrul a mai adăugat că alte două scheme de ajutor de stat pentru companii sunt în lucru şi vor fi făcute publice în cel mult două săptămâni. O altă temă este cea a capitalului negativ existent la companii, estimat la 5 de miliarde de lei, pentru care vor exista două căi de acţiune, din 2020, fie retragerea banilor, fie capitalizarea companiilor.

Ministrul a adăugat că în luna august va demara un program de acţiune pentru zona de muncă, şi vor fi efectuate verificări în piaţă pentru evaziune sau muncă la negru, dar şi pentru existenţa caselor de marcat fiscale.

„Este o mare greşeală, ca politician, să gândeşti să iei măsuri prin prisma numărului de voturi”, a spus Teodorovici, în context. „Dacă gândim aşa, ce va fi în 2024, când toate alegerile vor avea loc într-un singur an? Închidem tot”, a spus ministrul.

Premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici şi ministrul Muncii Marius Budăi au participat la lansarea Cărţii Albe a IMM 2019, ediţia a 17 - a.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România a declarat că principalele probleme ale medului de afaceri sunt menţinerea personalului, aceasta fiind principala problemîăa economiei româneşti şi o formă de criză, urmată de birocraţie, de finanţare şi de nevoia includerii antreprenoriatului în sistemul de educaţie.

Profesorul universitar doctor Ovidiu Nicolescu, autorul raportului asupra IMM, a adăugat că jumătate dintre aceste companii au probleme, 40% şi-au redus activitatea, în timp ce doar o companie mică din şapte şi-a dezvoltat în ultimul an afacerile. Profesorul a evidenţiat şi nevoia reducerii numărului de plăţi fiscale, de 3,11 ori mai multe decât media Uniunii Europene.

 

Taguri:
teodorovici,
imm,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici