Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea: Pe POSDRU au fost şi fraude reale, iar corecţiile se apropie de jumătate de miliard de euro

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, declară că POSDRU a fost programul cu cele mai mari probleme, iar corecţiile care vor fi aplicate României se apropie de jumătate de miliard de euro, adăugând că pe acest program există fraude reale şi acuzând că ministerele nu au luat măsurile legale.

720 afișări
Imaginea articolului Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea: Pe POSDRU au fost şi fraude reale, iar corecţiile se apropie de jumătate de miliard de euro

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea: Pe POSDRU au fost şi fraude reale, iar corecţiile se apropie de jumătate de miliard de euro

Ministrul Fondurilor Europene a afirmat, luni, la Alba Iulia, fiind întrebat despre situaţia corecţiilor care vor fi aplicate României, că toate detaliile vor fi cunoscute doar la închiderea fiecărui program din exerciţiul bugetar 2007-2013.

”Nu am o centralizare şi este greu de făcut pentru că aceste corecţii au fost aplicate de la companii, până la autorităţi locale, până la autorităţi centrale. Cum noi închidem programele operaţionale, anul viitor, nimeni nu are o situaţie exactă, la zi. Pot să vă spun că, pe POSDRU, care e programul unde au fost cele mai mari probleme, se apropie de jumătate de miliard de euro. Atunci când tinzi să ai probleme mari, te apuci şi îi iei şi pe oameni, care chiar sunt oneşti şi care au făcut greşeli tehnice sau n-au făcut greşeli deloc, şi a fost o interpretare foarte restrictivă a legislaţiei pe achiziţii”, a declarat Ghinea, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Primăria Alba Iulia.

Pe de altă parte, acesta a precizat că ”pe POSDRU au fost fraude reale” şi că”toată lumea ştie cum s-au dat salarii şi aşa mai departe”.

”Noi tindem spre extreme. Am plecat, în 2007, foarte relaxaţi. Au fost nişte scandaluri şi, ca să evităm scandaluri, am trecut în extrema cealaltă, suntem foarte restrictivi şi tăiem totul aşa preventiv. A ajuns un fel de practică: dacă mi se pare mie că poate să fie ceva acolo, îţi aplic o corecţie, rămâne pe bugetul de stat, toată lumea e fericită şi beneficiarul nu ia 100% corecţie, poate aşa cum ar fi trebuit să ia dacă chiar a furat banii”, a mai spus Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că există multe cazuri în care ministerele şi autorităţile de management (AM) nu s-au îndreptat împotriva beneficiarilor, deşi erau fraude evidente.

”Noi avem şi foarte multe cazuri - şi asta am declarat, la audierea mea în Parlament - în care ministerele şi AM-urile nu s-au îndreptat împotriva beneficiarilor, deşi erau fraude evidente acolo. Adică, a fost un fel de frică şi acolo bănuiesc, din nou, bănuiesc protecţie politică, frică să te duci după nişte oameni cu influenţă, să le iei banii înapoi. Mă refer la sistemele IT”, a mai spus Cristian Ghinea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici