MJ: Camera nu a adoptat modificările invocate de CE pentru infringement, va fi propusă OUG

Ministerul Justiţiei susţine că a transmis Parlamentului încă din iunie modificările la Legea societăţilor comerciale pentru a o pune în acord cu directivele UE, însă nu au fost adoptate din cauza lipsei cvorumului, astfel că va propune Executivului o ordonanţă de urgenţă pe această temă.

19 afișări
Imaginea articolului MJ: Camera nu a adoptat modificările invocate de CE pentru infringement, va fi propusă OUG

MJ: Camera nu a adoptat modificările invocate de CE pentru infringement, va fi propusă OUG

Comisia Europeană (CE) a anunţat că va iniţia procedurile de infringement (încălcarea dreptului comunitar) împotriva României şi altor patru state membre, pentru neaplicarea în legislaţia naţională a unei directive privind simplificarea majorării capitalului şi restructurarea acţionariatului SRL-urilor.

Astfel, Ministerul Justiţiei explică motivele pentru care s-a ajuns la această situaţie.

"La data de 16 octombrie 2008, Comisia Europeană a emis avizul motivat cu privire la nerespectarea obligaţiei de transpunere a Directivei 2006/68CE de modificare a Directivei 77/91/CEE a Consiliului în ceea ce priveşte constituirea societăţilor comerciale pe acţiuni şi menţinerea şi modificarea capitalului acestora. De la data comunicării avizului motivat, autorităţile române au la dispoziţie un termen de două luni în care să transpună directiva şi să notifice acest lucru Comisiei Europene", precizează Ministerul Justiţiei.

Faţă de această situaţie, Ministerul Justiţiei precizează că Guvernul a sesizat Senatul, la data de 16 iunie 2008, cu propunerile de amendamente la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 52/2008 (OUG 52/2008 pentru modificarea Legii 31/1990 privind societăţile comerciale şi a Legii 26/1990 privind registrul comerţului - act normativ prin care s-au transpus două alte directive comunitare în domeniul societăţilor comerciale).

Senatul a adoptat versiunea propusă de Guvern la data de 25 iunie 2008.

Proiectul a fost dezbătut la Camera Deputaţilor în perioada 3 septembrie - 15 octombrie 2008, la această ultimă dată având loc votul final asupra textului.

"Cvorumul insuficient pentru adoptarea unei legi organice a condus însă la amânarea dezbaterii proiectului în sesiunea parlamentară următoare", subliniază Ministerul Justiţiei, adăugând că neadoptarea, până la această dată, şi amânarea pe un termen incert a proiectului de lege implică, în sine, neîndeplinirea obligaţiei de transpunere a instrumentului comunitar.

"Faţă de această situaţie şi ţinând cont de necesitatea îndeplinirii cu responsabilitate a obligaţiilor ce revin României în calitate de stat membru, Ministerul Justiţiei intenţionează să propună, în cadrul următoarei şedinţe a Guvernului, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să se realizeze transpunerea prevederilor Directivei 2006/68", anunţă sursa citată.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici