Moody’s a retrogradat bănci şi companii italiene

Moody’s a retrogradat ratingurile UniCredit, Intesa Sanpaolo, Enel şi ale altor bănci şi companii italiene, în urma revizuirii în scădere cu trei trepte a ratingului Italiei, în această săptămână.

236 afișări
Imaginea articolului Moody’s a retrogradat bănci şi companii italiene

Moody’s a retrogradat bănci şi companii italiene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ratingul UniCredit pentru datorii şi depozite pe termen lung a fost retrogradat cu două trepte, de la "Aa3" la "A2", dar calificativul pe termen scurt a fost menţinut la nivelul "Prime-1", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Moody's a revizuit în scădere cu o treaptă şi ratingul pentru soliditate financiară la, "C-".

Perspectiva pentru datoriile şi depozitele pe termen lung este negativă.

Măsura a avut loc în urma evaluării în vederea unei posibile retrogradări, iniţiată în luna mai, şi reflectă aşteptările ca banca să fie nevoită să îşi îmbunătăţească profitabilitatea relativ scăzută a operaţiunilor principale din Italia într-un mediul operaţional dificil.

Potrivit agenţiei, profitabilitatea şi calitatea activelor vor rămâne o perioadă de timp la un nivel corespunzător nivelului "C-" al solidităţii financiare.

Presiunile asupra profiturilor şi calităţii activelor vor fi amplificate de măsurile guvernamentale de austeritate din Italia şi alte ţări.

Moody's a retrogradat ratingul Intesa Sanpaolo pentru datoriile şi depozitele pe termen lung cu două trepte, de la "Aa3" la "A2", cu perspectivă negativă.

Ratingul "Prime-1" al datoriilor şi depozitelor pe termen scurt nu a fost afectat de măsură.

Agenţia a modificat totodată perspectiva ratingului "C+" pentru soliditate financiară al Intesa Sanpaolo de la stabilă la negativă.

Calificativele băncii erau sub supraveghere din luna iunie.

Decizia de a schimba perspectiva ratingului pentru soliditate financiară reflectă expunerea directă a Intesa la obligaţiunile suverane italiene şi concentrarea operaţiunilor pe piaţa internă, unde grupul obţine 77% din venituri.

Moody's a retrogradat ratingul grupului energetic Enel pentru datoriile neasigurate cu prioritate la plată, de la "A2" la "A3", cu perspectivă negativă, în urma încheierii evaluării începute în iunie.

Agenţia a explicat că din cauza înrăutăţirii situaţiei financiare a Italiei, probabilitatea ca Enel să primească sprijin din partea guvernului italian în caz de nevoie a scăzut semnificativ. Din acest motiv, Moody's analizează ratingul Enel numai în baza situaţiei financiare proprii a grupului.

Perspectiva negativă a ratingurilor reflectă incertitudinile sporite şi tensiunile macroeconomice şi cele legate de datoriile suverane din Italia şi Spania, unde Enel deţine compania Endesa.

Moody's a confirmat pe de altă parte ratingurile Assicurazioni Generali, la nivelul "Aa3" pentru soliditate financiară, "A1" pentru datorii negarantate cu prioritate la plată şi "A2" pentru datorii subordonate, dar perspectiva a fost revizuită de la stabilă la negativă.

Menţinerea ratingurilor reflectă opinia că diversificarea şi flexibilitatea produselor companiei o protejează într-o anumită măsură de presiunile legate de datoriile Italiei.

Moody's a coborât marţi ratingul de credit al Italiei cu trei trepte, la "A2", cu perspectivă negativă, avertizând că a remarcat o creştere semnificativă a riscurilor de finanţare pentru ţările din zona euro cu niveluri ridicate ale datoriilor.

UniCredit, Intesa Sanpaolo, Generali şi Enel desfăşoară activităţi în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici