Moody's: România are nevoie de reforme structurale şi de companii de stat mai performante

Guvernul trebuie să implementeze reforme structurale şi să îmbunătăţească performanţele companiilor de stat, menţinând în acelaşi timp prudenţa fiscală adoptată în urma crizei, pentru a putea profita în întregime de legăturile economice şi instituţionale cu Uniunea Europeană, potrivit Moody's.

564 afișări
Imaginea articolului Moody's: România are nevoie de reforme structurale şi de companii de stat mai performante

Moody's: România are nevoie de reforme structurale şi de companii de stat mai performante (Imagine: Shutterstock)

Principalele probleme ale României sunt incapacitatea de a accesa fonduri europene pentru proiecte de investiţii, ineficienţa sectorului energetic, transporturilor şi pieţei muncii, dar şi presiunile asupra finanţelor publice, cauzate în principal de o bază de taxare îngustă, de costurile în creştere cu sănătatea şi de performanţele slabe ale companiilor de stat, apreciază Moody's.

"Deşi unele dintre condiţiile excepţionale (cum ar fi creşterea puternică a pieţei interne de credit datorită condiţiilor internaţionale facile) care au condus la un boom de creştere economică în ultimul deceniu nu vor reveni, Moody's se aşteaptă ca integrarea comercială, investiţională şi instituţională a României cu Europa să susţină creşterea şi să permită veniturilor să-şi continue convergenţa cu cele din ţări mai bogate. Cu toate acestea, pentru a profita în întregime de oportunitatea legăturilor comerciale şi industriale cu UE, guvernul va trebui să implementeze reforme structurale şi să îmbunătăţească performanţa companiilor de stat, menţinând în acelaşi timp prudenţa fiscală adoptată în urma crizei globale", a declarat Atsi Sheth, vicepreşedinte şi senior analyst în cadrul Moody's.

Deşi datoria publică a României este redusă comparativ cu nivelurile din alte ţări din regiune, iar acordurile cu FMI şi UE promovează politica economică într-o direcţie pozitivă pentru creştere şi pentru ratingul de credit, evenimentele de pe scena politică internă ar putea limita viteza şi profunzimea reformelor, consideră Sheth.

"Guvernul s-a confruntat în acest an cu opoziţia parlamentului faţă de reforma pieţei muncii. Povara austerităţii şi sistemul politic deja fracţionat ar putea încetini introducerea unor noi schimbări în cadrul fiscal, precum lărgirea bazei de taxare, reducerea costurilor cu sănătatea şi creşterea eficienţei companiilor de stat", a continuat analistul Moody's.

Ratingul României ar fi îmbunătăţit în urma unor semnale că măsurile bugetare recente conduc la o reducere semnificativă a deficitului fiscal, şi că prudenţa fiscală poate fi menţinută pe termen mediu. Măsurile de raţionalizare a costurilor din sănătate, de îmbunătăţire a performanţelor companiilor de stat şi de consolidare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene ar fi de asemenea factori pozitivi pentru rating.

Ratingul ar putea fi modificat în sens negativ dacă programul de consolidare fiscală ar suferi o inversare, combinată cu stagnarea reformelor structurale.

Moody's atribuie României ratingul de credit "Baa3", cu perspectivă stabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici