Moscova şi Kievul nu au ajuns la nici un acord privind preţul gazelor

Negocierile dintre Moscova şi Kiev pe tema preţului pe care trebuie să îl plătească Ucraina în 2009 pentru gazul rusesc nu au avut nici un rezultat în trei zile de negocieri, a anunţat sâmbătă seara preşedintele societăţii ucrainene de hidrocarburi Naftogaz, Oleg Dubina.

13 afișări
Imaginea articolului Moscova şi Kievul nu au ajuns la nici un acord privind preţul gazelor

Moscova şi Kievul nu au ajuns la nici un acord privind preţul gazelor (Imagine:Mediafax Foto / AFP)

"Trei zile de negocieri nu au dus nicăieri", a declarat Dubina, la întoarcerea dintr-o călătorie în Rusia, unde s-a întâlnit cu liderii grupului din domeniul energiei Gazprom, controlat de statul rus.

Negocierile pe tema livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina sunt distincte de cele privind reluarea livrărilor către ţările Uniunii Europene, aflate în centrul unei intense activităţi diplomatice.

Rusia a întrerupt la 1 ianuarie aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, în lipsa unui acord privind preţurile pentru livrările din 2009 şi datoriile acumulate.

"Rusia a propus 450 de dolari (pe mia de metri cubi de gaz - n.r.). Acest preţ nu este aplicat nici în Europa. Va trebui ca negocierile să se desfăşoare la un nivel mai înalt", a adăugat Dubina.

În 2008, Ucraina a plătit 179,5 dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc, un tarif cu mult mai mic decât "preţul european" de 418 dolari.

La câteva zile după ce a încetat să mai furnizeze gaze Ucrainei, Rusia a întrerupt livrările care tranzitează această ţară spre Europa, reproşând Kievului că fură din gazul rusesc destinat clienţilor din UE.

Citeşte şi:

Ucraina a semnat protocolul care permite reluarea livrărilor de gaze

Rusia şi UE au semnat un protocol privind controlul tranzitului de gaze

Putin: Rusia va relua livrarea gazelor după implementarea mecanismului de control

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici