MT propune investiţii de 8,4 miliarde lei pentru calea ferată

Infrastructura feroviară, aflată într-un stadiu avansat de degradare, necesită, în perioada 2009-2020, investiţii anuale de 700 de milioane de lei, per total 8,4 miliarde de lei, fonduri care ar putea fi alocate de la bugetul de stat, potrivit Ministerului Transporturilor.

11 afișări
Imaginea articolului MT propune investiţii de 8,4 miliarde lei pentru calea ferată

MT propune investiţii de 8,4 miliarde lei pentru calea ferată (Imagine: Mediafax Foto)

În prezent, aproape 40% din reţeaua de cale ferată şi peste 60% din numărul total de poduri şi podeţe au depăşit termenul limită la care ar fi trebuit reparate, situaţie care sporeşte riscul producerii de accidente.

Pentru lucrările de reparaţii, Ministerul Transporturilor va solicita Ministerului Economiei şi Finanţelor ca pe o perioada de minim 12 ani, începând de anul viitor, să aloce de la bugetul de stat fonduri anuale de 700 de milioane de lei, se arată într-un document al instituţiei, obţinut de agenţia MEDIAFAX.

Conform sursei citate, suma respectivă ar putea asigura repararea, în fiecare an, a 300 de kilometri de cale ferată, 2.000 de metri liniari de poduri şi podeţe, 1.000 de metri liniari de tuneluri, 15 kilometri de terasamente şi 25 de instalaţii de sisteme de semnalizare şi instalaţii fixe de tracţiune electrică.

Cele mai recente date ale companiei feroviare arată că la peste 5.000 de kilometri (38% din total) de reţea feroviară termenul limită la care trebuiau făcute reparaţii capitale a fost depăşit, în aceeaşi situaţie regăsindu-se şi aproape 11.000 de poduri şi podeţe (61% din total) şi aproximativ 90% din instalaţiile fixe de tracţiune şi de centralizare electrodinamică, fapt care a determinat existenţa unui număr foarte mare de restricţii de viteză (peste 300 de zone - n.r.), precum şi un număr mare de defectări ale elementelor infrastructurii.

Totodată, Ministerul Transporturilor a promovat, la finele lunii martie, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care solicita Guvernului să aprobe subvenţii de 828 milioane de lei în acest an pentru acoperirea în totalitate a costurilor de administrare, întreţinere şi reparaţii a infrastructurii feroviare de către CFR SA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici