Negocierile dintre liderii UE pentru pachetul de relansare economică s-au BLOCAT! Discuţii aprinse între premierul Bulgariei şi cel olandez

Tentativa liderilor UE de a ajunge la un acord în privinţa unui pachet ajutor economic în valoare de 750 de miliarde de euro s-a împotmolit la negocierile care au durat până sâmbătă dimineaţa, scrie Financial Times. Discuţiile vor fi reluate azi.

9926 afișări
Imaginea articolului Negocierile dintre liderii UE pentru pachetul de relansare economică s-au BLOCAT! Discuţii aprinse între premierul Bulgariei şi cel olandez

Negocierile dintre liderii UE pentru pachetul de relansare economică s-au BLOCAT! Discuţii aprinse între premierul bulgariei şi cel olandez

Prim miniştri şi preşedinţi au revenit în camerele de hotel după 13 ore de negocieri fără să comenteze despre ce se va întâmpla cu pachetul de măsuri format din sute de miliarde de euro pe care Uniunea ar urma să-i împrumute de pe piaţa de capital.

E prima întâlnire fizică a liderilor UE din luna februarie, iar discuţiile vor fi reluate azi, de la ora 11, la Bruxelles.

Financial Times mai scrie că discuţiile de ieri au fost conduse de premierul olandez Mark Rutte, care a insistat la un veto naţional pentru modul în care vor fi cheltuiţi banii, iar asta a dus la tensiuni şi comentarii aprinse. Acest subiect a umbrit o altă temă mult mai complexă cum este pe ce criteriu se va decide câţi bani va primi fiecare ţară.
 

Discuţii aprinse între bulgarul Boyko Borisov şi olandezul Rutte



Tonul serii a fost dat de discuţia aprinsă dintre liderul bulgar Boyko Borisov, care l-a acuzat pe olandezul Rutte că vrea să fie "poliţia Europei" pentru că acesta ar dori să-şi dea dreptul să decidă dacă planurile naţionale de reforme sunt destul de ambiţioase ca să justifice sprijinul financiar din partea UE.

Rutte chiar a mărturisit după şedinţă că cererile sale i-au lăsat pe ceilalţi lideri din Europa "mai iritaţi", dar a asigurat că "fiecare ţară luptă pentru a-şi impune punctul de vedere".

Planul de recuperare după pandemia generată de coronavirus a fost propus de Comisia Europeană în luna mai ca un pachet de ajutor de 500 de miliarde de euro. Între timp suma a ajuns la 750 de miliarde, dar sunt deja mai multe ţări care se opun la acest pachet în această formă. Cancelarul Austriei a anuţat deja că ţara sa respinge ferm acest plan, în timp ce Danemarca, Suedia şi Olanda au cerut ca acest pachet să fie mai mic.


La acest summit participă şi Klaus Iohannis, mai ales că planul de relansare economică prezentat de Guvern se bazează în mare măsură pe bani europeni. Peste 70 de miliarde de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici