Nord Stream 2 ca joc geopolitic al Rusiei - Financial Times

Puţine proiecte energetice la nivel mondial au o forţă dezbinatoare mai mare decât Nord Stream 2 al Gazprom, gazoductul de 11 miliarde de dolari şi 1.200 km menit să ducă gaze ruseşti direct în Germania pe sub Marea Baltică, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

1142 afișări
Imaginea articolului Nord Stream 2 ca joc geopolitic al Rusiei - Financial Times

Nord Stream 2 ca joc geopolitic al Rusiei - Financial Times (Imagine AFP)

Criticii planului, SUA, unii oficiali UE şi mai multe ţări central şi est-europene, spun că acesta va spori dependenţa Europei de gazele ruseşti şi va restrânge competiţia. Aceştia adaugă că vor fi afectate economiile unor ţări ca Ucraina, Slovacia şi Polonia, care câştigă acum mult din trecerea gazelor ruseşti prin teritoriul lor, notează Ziarul Financiar.

Totuşi, printre susţinătorii proiectului se numără, pe lângă Moscova, cinci mari companii europene care vor fi implicate în realizarea sa: companiile germane BASF şi Uniper, Engie din Franţa, OMV şi Royal Dutch Shell din Austria, plus mai mulţi politicieni germani, printre care se pare că şi cancelarul german Angela Merkel.

Aceştia spun că Nord Stream 2 va „elimina riscurile de tranzit“. Insistă că Nord Stream 2 va fi mai eficient şi va spori livrările de gaze în inima Europei, făcând piaţa mai competitivă.

Apoi, luna trecută, Polonia a dat o lovitură posibil mortală proiectului, avertizând că va bloca iniţiativa pentru că aceasta ar întări poziţia deja dominantă a Gazprom în Europa centrală. Cei cinci parteneri europeni s-au retras din planurile de a prelua fiecare un pachet de 10% din consorţiul Nord Stream 2.

Astfel, Gazprom a anunţat că Nord Stream 2, o subsidiară deţinută 100% de monopolul rus de stat, va face totul singur, iar partenerii săi europeni ar urma să găsească modalităţi de a-şi „aduce contribuţia“.

CITEŞTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici