Norvegia pierde 186 miliarde de dolari în urma reevaluării rezervelor de gaze

Europa s-ar putea confrunta, încă din anul 2015, cu o deficienţă de livrări de gaze naturale din Norvegia, după ce ţara a redus estimările privind rezervele nedovedite cu 31%, respectiv 570 miliarde metri cubi, adică 186 miliarde de dolari la cotaţiile actuale, transmite Bloomberg.

90 afișări
Imaginea articolului Norvegia pierde 186 miliarde de dolari în urma reevaluării rezervelor de gaze

Norvegia pierde 186 miliarde de dolari în urma reevaluării rezervelor de gaze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Volumul tăiat din rezervele presupuse reprezintă echivalentul a cinci ani de producţie, la nivelul actual. Norvegia este cel de-al doilea mare furnizor de gaze naturale al Europei, după Rusia.

Analiştii notează că UE trebuie să accelereze acţiunile de a dezvolta alte coridoare de aprovizionare în paralel cu cel rusesc, către Orientul Mijlociu şi Africa, pentru a nu depinde exclusiv de Rusia.

Royal Dutch Shell, Statoil şi alte companii au găsit tot mai puţine gaze şi au făcut chiar descoperiri seci în largul coastelor Norvegiei, punând sub semnul întrebării statutul de furnizor de încredere al ţării nordice.

Resursele nedescoperite de gaze ale Norvegiei au scăzut la 1.260 miliarde metri cubi, de la 1.820 miliarde metri cubi anul trecut. Rezervele dovedite sunt de circa 2.000 miliarde de metri cubi, conform cifrelor din 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici