Noutăţi fiscale în 2021: Preţuri mai mici pentru locuinţe şi alocaţii majorate cu 20%. Ce surprize aduce noul an

  • Românii pot cumpăra acum locuinţe mai scumpe pe bani mai puţini
  • Alocaţiile vor fi majorate cu 20%
  • Părinţii copiilor adoptaţi în condiţii speciale vor fi sprijiniţi financiar
9736 afișări
Imaginea articolului Noutăţi fiscale în 2021: Preţuri mai mici pentru locuinţe şi alocaţii majorate cu 20%. Ce surprize aduce noul an

Noul an vine cu veşti bune pentru portofelul românilor. Dacă vreţi să găsiţi o locuinţă frumoasă pentru familie, acum o puteţi cumpăra pe bani mai puţini. Guvernul României tocmai a oferit oportunitatea de a cumpăra apartamentul mult visat prin reducerea TVA-ului cu 5%. Cu toate acestea, însă, experţii sunt de părere că măsura este una discutabilă întrucât sectorul construcţiilor nu necesită stimuli suplimenatri, iar această modificare nu produce mari schimbări.

„Modificarea plafonului valoric pentru locuinţele noi la care se aplică un TVA redus este o măsură discutabilă. Aceasta aparent sprijină sectorul construcţiilor pe termen foarte scurt. De asemenea, şi consumatorii pot fi afectaţi. Dacă dezvoltatorii imobiliari nu îşi măresc substanţial marjele de profit, pe termen lung riscul asociat creditului achiziţionării de locuinţe ar putea creşte. Din punct de vedere fiscal, aceste măsuri erodează baza de impozitare şi ar trebui să fie revizuite”, a declarat economistul Laurian Lungu, pentru Aleph News.

Elevii se pot bucura de o alocaţie mai mare întrucât Guvernul a descis să le majoreze cu 20% deşi iniţial acestea trebuiau să crească cu 40%. Laurian Lungu precizează în ce condiţii alocaţiile pot ajunge la rezultatul din urmă.

„Majorarea în etape a alocaţiilor este o decizie condiţionată de constrângerile bugetare curente. În scenariul în care economia îşi revine, încasările mai mari de la buget vor putea finanţa şi creşterea alocaţiilor conform legii undeva după a doua parte a anului”, explică economistul.

Părinţii care vor să ajute un suflet şi să-l adopte vor scăpa de birocraţia anterioară. Legiutorul a decis să simplifice acest proces prin introducerea unor stimulente fiscale în cazul unor categorii de adopţie, a renunţat la legalizarea unor anumite înscrisuri şi a acordat o sumă de bani fixă pentru tratarea unor probleme medicale. Printre altele, valabilitatea atestatului care asigură faptul că o persoană/familie este capabilă să adopte a fost majorată.

„Modificările introduse prin noua lege creează premisele necesare pentru ca familiile care doresc să adopte un copil să parcurgă o procedură mai simplă. Sunt regelementate şi stimulente financiare. Cei care decid să adopte vor beneficia de o indemnizaţie lunară pentru fiecare copil adoptat din partea statului. De această indemnizaţie pot beneficia doar familiile/persoanele adoptatoare. Pentru a beneficia de acest stimul fiscal copilul trebuie să aibă vârsta între 3 şi 6 ani ori să fie încadrat la un grad de handicap uşor sau mediu sau să facă parte dintr-un grup de 2 fraţi adoptabili împreună. Legiuitorul a înţeles miza pe plan social. Obţinerea atestatului de persoană/familie aptă să adopte are un termen de 5 ani. Anterior, ter Obţinerea acestuia este o etapă obligatorie în prcesul de adopţie. Sunt luate în considerare personalitatea şi sănătatea adoptatorului sau familiei adoptatoare, condiţiile de locuit, aptitudinea de creştere şi educare a unui copil. De asemenea obligativitatea legalizării certificatelor de naştere/de căsătorie care urmau să fie anexate cererii de încuviinţare a adopţiei a fost eliminată. Un alt stimulent deosebit de important este suma fixă de 1.500 de lei/an, destinată asigurării unor servicii de recuperare/reabilitare medicală. Necesitatea lor trebuie stabilită de un medic, psiholog sau asistent social. Stimulentul fiscal este egal cu timpul necesar monitorizării postadopţie”, a declarat Mădălina Ion, avocat, pentru Aleph News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici