Oficial al BCE: Banca Centrală Europeană nu se află într-un război al valutelor

Ewald Nowotny, şeful Băncii Austriei şi membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a respins miercuri ideea că pe piaţa valutară ar avea loc un război, menită să susţină competitivitatea în Europa.

173 afișări
Imaginea articolului Oficial al BCE: Banca Centrală Europeană nu se află într-un război al valutelor

Oficial al BCE: Banca Centrală Europeană nu se află într-un război al valutelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"BCE, ca bancă centrală, nu are o politică valutară. Este un efect secundar al altor lucruri", a declarat Nowotny la o conferinţă la Frankfurt, referindu-se la deprecierea din ultima perioadă a euro, relatează Wall Street Journal.

El a adăugat că ratele de schimb valutar nu sunt un factor major pentru economia mondială.

"Cred că este greşit să presupunem că ceea ce se întâmplă în prezent este un război valutar", a mai spus bancherul.

Euro a scăzut miercuri la cel mai redus din ultimii 12 ani faţă de dolar, determinând creşterea cotaţiilor acţiunilor europene, investitorii anticipând câştiguri pentru exportatorii din regiune.

Politicile divergente ale băncilor centrale, cu programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE care a debutat luni şi cu Rezerva Federală a SUA care ar putea începe în iunie să crească dobânzile, au dus la scăderea randamentelor obligaţiunilor din zona euro, în timp ce randamentele obligaţiunilor din SUA sunt în creştere.

Euro s-a depreciat miercuri cu peste 1%, la sub 1,06 dolari pe unitate, pentru prima oară de la începutul anului 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici