OMV Petrom va livra din ianuarie gaze Republicii Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni

Compania OMV Petrom (SNP) a semnat un acord cu compania Energocom din Republica Moldova pentru începerea livrărilor de gaze către statul vecin începând din 1 ianuarie, prin conducta Iaşi-Ungheni, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.

259 afișări
Imaginea articolului OMV Petrom va livra din ianuarie gaze Republicii Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni

OMV Petrom va livra din ianuarie gaze Republicii Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

"Contractul a fost semnat pentru o perioadă de un an. Cantităţile livrate pentru început sunt mici", au afirmat sursele.

Ministrul Economiei din Republica Moldova, Andrian Candu, este citat în presa din Republica Moldova spunând că Energocom va plăti pentru gaze 277 dolari/1.000 de metri cubi, cu 100 de dolari sub nivelul de 378 dolari la care compania cumpără de la grupul rus Gazprom.

Conducta de gaze Iaşi-Ungheni, finalizată în acest an, are o lungime de 43 kilometri şi o capacitate anuală de transport de 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia. Regiunea separatistă prorusă Transnistria, în care se află concentrată cea mai mare parte a industriei din, consumă la rândul ei aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

România a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze şi a produs, prin OMV Petrom şi Romgaz Mediaş (SNG) 11 miliarde de metri cubi.

Conducta de gaze se opreşte în prezent la Ungheni, iar un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmează să fie construit până la Chişinău în următorii doi-trei ani.

OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici