ONU: Preţurile alimentelor se apropie de nivelul record înregistrat în februarie

Preţurile alimentelor au crescut în iunie aproape de nivelul record atins în februarie, după ce cotaţia zahărului a urcat puternic şi a anulat efectul pozitiv al declinului preţurilor la cereale, a anunţat, joi, o instituţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), citată de Wall Street Journal.

162 afișări
Imaginea articolului ONU: Preţurile alimentelor se apropie de nivelul record înregistrat în februarie

ONU: Preţurile alimentelor se apropie de nivelul record înregistrat în februarie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele preţurilor alimentelor calculat de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (OAA), care acoperă cotaţiilor mai multor materii prime din domeniu, a urcat cu 1% în iunie, la 234 puncte, aproape de recordul de 238 de puncte atins în februarie. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, indicele se află în urcare cu 39%.

Principalul motiv al acestei evoluţii a fost creşterea în iunie a indicelui zahărului cu 14%, la 359 puncte. Preţul a urcat din cauza temerilor privind declinul producţiei în Brazilia, unul dintre marii exportatori la nivel global.

Preţurile la cereale au coborât, după ce îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice a calmat temerile privind recolta în Europa şi SUA, iar Rusia a anunţat realuarea exporturilor. Indicele pentru cereale al organizaţiei a scăzut cu 1% faţă de mai, la 259 puncte, dar se află cu 71% peste nivelul din iunie anul trecut.

Cerealele au consemnat o prăbuşire a cotaţiilor la finele lunii iunie, după ce Departamentul pentru Agricultură din SUA a îmbunătăţit estimările privind livrările de porumb pe piaţa americană.

Analiştii se aşteaptă ca şi preţul zahărului să scadă în următoarea perioadă, întrucât ar putea fi înregistrat un surplus substanţial pe piaţa mondială, în pofida situaţiei din Brazilia.

O scădere a preţurilor alimentelor va fi însă de mică amploare, cotaţiile urmând să rămână volatile şi apropiate de maximele istorice inclusiv anul următor, a spus secretarul OAA, Abdolreza Abbassian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici