OPEC a decis să menţină neschimbată producţia de petrol pentru încă şase luni

OPEC a decis vineri, la reuniunea organizată la Viena, să menţină neschimbată producţia de petrol pentru încă şase luni, ignorând avertismentele privind o nouă scădere a preţurilor în condiţiile în care unele state membre, precum Iranul, vor să crească exporturile.

330 afișări
Imaginea articolului OPEC a decis să menţină neschimbată producţia de petrol pentru încă şase luni

OPEC a decis să menţină neschimbată producţia de petrol pentru încă şase luni (Imagine: Shutterstock)

La încheierea reuniunii care a avut loc fără dezacorduri, ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, a declarat că OPEC a confirmat actualul plafon de producţie, de 30 de milioane de barili de petrol pe zi, reînnoind astfel sprijinul pentru tratamentul şoc al pieţei anunţat la sfârşitul anului trecut. Arabia Saudită, cel mai mare furnizor de petrol la nivel mondial, a anunţat anul trecut că nu va reduce producţia pentru a menţine preţurile la un nivel ridicat.

Reprezentanţii OPEC se vor reuni din nou pe 4 decembrie, a precizat Naimi.

Preţurile petrolului au crescut cu peste o treime, de la un nivel minim al ultimilor şase ani, de 45 de dolari pe baril, atins în ianuarie, astfel că oficialii reuniţi la Viena nu au văzut niciun motiv să modifice strategia care se pare că a contribuit la creşterea consumului de petrol la nivel mondial şi a frânat creşterea explozivă a exploatării zăcămintelor de şist în Statele Unite.

Naimi a spus, la sfârşitul întâlnirii, că este mulţumit de decizia luată de participanţi.

Membrii OPEC au amânat vineri discutarea mai multor subiecte sensibile care vor apărea în următoarele luni, unii membri, precum Iranul şi Libia, fiind pregătiţi să crească exporturile.

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, a promis înainte de reuniune să preseze organizaţia pentru asigurări că ceilalţi membri vor face în aşa fel încât Iranul să poată creşte producţia cu până la 1 milion de barili de petrol pe zi, după relaxarea sancţiunilor occidentale. Majoritatea delegaţilor au considerat însă că nu are rost ca subiectul să fie dezbătut în acest moment.

Libia, afectată de război civil, speră la rândul său că dubleze producţia la circa 1 milion de barili de petrol pe zi, până în septembrie, dacă activitatea din porturi va fi reluată, cu toate că eforturile din trecut nu au reuşit să ducă la o redresare sustenabilă a exporturilor.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut vineri sub 62 de dolari pe baril, aproape de cel mai redus nivel din ultimele şapte săptămâni, iar preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, se apropie de primul declin săptămânal după luna martie, decizia OPEC de menţinere a producţiei fiind anticipată de analişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici