Operaţiunea ICEBERG: Controalele demarate de ANAF la nivelul celor mai mari companii din ţară sunt „insuficient de riguroase”

Controalele demarate de ANAF la nivelul companiilor sunt considerate a fi „insuficient de riguroase”, în timp ce soluţionarea contestaţiilor contribuabililor reprezintă în continuare o problemă a instituţiei, au apreciat, miercuri, consultanţii EY în cadrul unei întâlniri cu presa.

355 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea ICEBERG: Controalele demarate de ANAF la nivelul celor mai mari companii din ţară sunt „insuficient de riguroase”

Operaţiunea ICEBERG: Controalele ANAF nu se ridică la nivelul aşteptărilor, sunt „insuficient de riguroase”

Restructurările de la nivelul ANAF, realizate prin desfiinţarea Direcţiei Generale de Tehnologia Informaţiei (DGTI) şi înfiinţarea Centrului Naţional de Informaţii Financiare (CNIF) în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nu au făcut decât să genereze ambiguităţi suplimentare, nesoluţionând dificultăţile întâmpinate de contribuabili în relaţia cu cele două instituţii. „Responsabilităţile preluate de Ministerul Finanţelor vor avea un profil mult mai amplu, soluţionarea tututor contestaţiilor va deveni, de acum înainte, sarcina MFP. Se va schimba cu siguranţă consistenţa răspunsurilor oferite de MFP în ceea ce priveşte stadiul rezolvării contestaţiilor contribuabililor”, spune Andra Caşu, partener asociat, departamentul de asistenţă fiscală şi juridică al EY România.

Deşi controalele derulate de ANAF sunt considerate „prea puţin riguroase”, contribuabilii evaluează eficienţa inspecţiei fiscale ca fiind ridicată, potrivit unui sondaj realizat recent de EY. „Este interesant faptul că un procent mare de contribuabili nu se simte agasat din cauza acestor inspecţii, demarate la nivel naţional”, a afirmat Alex Milcev, liderul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică al EY România. Acesta a menţionat faptul că existau aşteptări pentru controale mult mai riguroase derulate de ANAF în acest an, chiar „mai abusive”, care să aplice „o mult mai mare presiune asupra contribuabililor, faţă de cea pe care am văzut-o în ultimii şase ani”, menţionând că „acest lucru nu s-a întâmplat.”

Controalele din cadrul operaţiunii Iceberg - o acţiune amplă de verificare fiscală a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile de activitate economică din România – sunt concentrate preponderent pe preţurile de transfer, Milcev afirmând că de cel puţin doi ani „reprezentanţii guvernului, în special ANAF şi Minsterul de Finanţe vorbesc despre multinaţionale şi despre tranzacţiile care se fac peste graniţă.”

În cadrul unui comunicat emis la începutul anului 2019, ANAF enumera, ca principale direcţii de acţiune, combaterea fenomenului externalizării profitului, verificarea manierei în care companiile mari gestionează relaţiile economice între companii din grupul din care fac parte şi destructurarea lanţurilor tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin identificarea şi instrumentarea fenomenelor de fraudă fiscală cu implicaţii fiscale negative semnificative asupra bugetului statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici