Operatorii aerieni, scoşi dintre structurile care derulează achiziţii publice, după cazul Tarom-Astra

Operatorii din transportul aerian au fost scoşi de Guvern din categoria structurilor obligate să deruleze proceduri de achiziţie publică, decizia adoptată după ce MEDIAFAX a anunţat că CNSC a suspendat licitaţia organizată de Tarom pentru asigurarea flotei, în urma unei contestaţii depuse de Astra.

339 afișări
Imaginea articolului Operatorii aerieni, scoşi dintre structurile care derulează achiziţii publice, după cazul Tarom-Astra

Operatorii aerieni, scoşi dintre structurile care derulează achiziţii publice, după cazul Tarom-Astra

La începutul lunii aprilie, Tarom a anunţat că va organiza o licitaţie pentru achiziţionarea de servicii de asigurare a flotei, în baza unui contract cu o valoare estimată la 2,4 milioane dolari. Data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare este 1 mai, se arăta în anunţul Tarom.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat însă, luni, că reprezentanţii Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) au suspendat licitaţia organizată de operatorul aerian Tarom pentru asigurarea flotei, în urma unei contestaţii depuse de Astra, actualul asigurător al aeronavelor companiei de stat.

După acest anunţ, premierul Victor Ponta a declarat că Tarom va fi scoasă din procedura prevăzută de OU 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, deoarece, în caz contrar, aeronavele Tarom vor rămâne la sol începând cu săptămâna viitoare.

Premierul i-a criticat din nou, în acest context, pe "şmecherii de la CNSC".

"Tarom, aşa cum face în fiecare an, trebuie să îşi asigure aeronavele, ca să poată să zboare cu ele. Au făcut procedura, au vrut să semneze contractul cu o firmă, nu ştiu care, după care o altă firmă, evident Astra a domnului Adamescu sau cum îl cheamă, s-a dus la şmecherii de la CNSC care au spus "Nu, dom'ne, se suspendă până nu câştigă Astra" şi ne trezim săptămâna viitoare că aeronavele Tarom trebuie să stea la sol şi nu mai zboară", a spus Ponta la postul B1 TV.

Ordonanţa de urgenţă aprobată în acest sens de Guvern, în şedinţa de marţi, prevede că din categoria autorităţilor contractante face parte orice regie autonomă sau companie naţională/societate comercială cu capital integral sau majoritar deţinut de o autoritate contractantă sau de către un alt organism de drept public, "cu excepţia operatorilor din transportul aerian".

Ordonanţa este argumentată de Guvern prin necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru eliminarea blocajelor ce au loc în activitatea curentă a operatorilor din transportul aerian care îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă concurenţială şi care, până la momentul intrării în vigoare a OU 77/2012 pentru modificarea şi completarea OU 34/2006, nu aveau calitatea de autoritate contractantă.

Cu o flotă de 24 de aeronave, Tarom este cel mai mare client local în domeniul asigurărilor de mijloace de transport aerian.

Premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori, în ultimele luni, activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice, iar şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Vasile Blaga şi Elena Udrea.

La începutul anului, Ponta a anunţat că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de CNSC şi că va explica şi Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri.

Ulterior, el Ponta a declarat că Guvernul va înfiinţa la Tribunalul Bucureşti o secţie specială pentru judecarea contestaţiilor la licitaţiile publice, astfel încât lucrările de investiţii să poată începe mai repede.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este instituţia care poate influenţa orice licitaţie publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestaţii depuse de către o firmă, pe o piaţă a achiziţiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.

În luna octombrie, MEDIAFAX a prezentat un document care releva că oficiali ai Comisiei Europene au avertizat Guvernul că deţin informaţii conform cărora a fost elaborat, fără consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimbă organizarea CNSC şi au cerut Executivului să evite orice modificări care afectează independenţa acestei instituţii.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a comunicat recent că a pronunţat, anul trecut, decizii în cadrul unor licitaţii cu o valoare estimată de 13,8 miliarde euro, iar 98,1% din decizii au rămas definitive şi irevocabile după contestarea la Curtea de Apel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici