Opinie Daniel Dăianu, Ziarul Financiar: De ce încă criză?

Cei care avertizează că ieşirea "tehnică" din recesiune nu înseamnă şi ieşirea din criză au dreptate, în opinia mea. Şi aici mă refer nu la argumente ce ar putea fi catalogate de unii ca fiind chiţibuşerii; de pildă, că dinamica PIB în ultimul trimestru din 2010 este în marja de eroare sau că nu este exclus ca în trimestrul II din acest an să avem un rezultat mai puţin bun decât în precedentele trei luni.

551 afișări
Imaginea articolului Opinie Daniel Dăianu, Ziarul Financiar: De ce încă criză?

Opinie Daniel Dăianu, Ziarul Financiar: De ce încă criză? (Imagine: Shutterstock)

Nu mai accentuez că definiţia legată de două trimestre este o simplă convenţie şi că, în general, economiştii au în vedere o gamă largă de indicatori privind utilizarea forţei de muncă - mersul salariilor, procesul investiţional, etc. În continuare sugerez câteva piste de discuţie care ajută să operăm cu distincţia evocată.

Încep cu o chestiune pe care am mai abordat-o: criza unui model de creştere, care s-a bazat pe o alocare a resurselor orientată excesiv către non-tradables (adică sectoare care nu acoperă nevoile producţiei interne pentru care există cerere solvabilă acasa sau externă) şi împrumuturi masive din străinătate. Reiau tema întrucat merită să subliniez un aspect: acest viciu al economiei autohtone nu îşi are originea, în principal, în construcţia execuţiilor bugetare. Deschiderea prematură a contului de capital (liberalizarea grăbită a pieţelor financiare), goana grupurilor bancare străine după pondere crescută pe piaţă (market share), neglijarea riscurilor sistemice şi a pericolelor induse de creditele în valută, reguli din UE (ce au obligat la deschiderea completa a contului de capital) care nu sunt potrivite stadiului de dezvoltare a unei economii emergente, etc, au creat o vulnerabilitate importantă. Deschiderea economică (inclusiv financiară) a adus şi beneficii, este neîndoielnic. Dar, una peste alta, modelul de creştere a dovedit carenţe. Aşa am ajuns la deficite externe (de cont curent) de peste 12-13% din PIB, care ar fi fost şi mai mari dacă în România nu ar fi intrat remiteri de la cetăţenii români plecaţi în străinătate de ordinul a miliarde de euro anual. Drept este că Cehia, Slovacia, Polonia şi chiar Ungaria au avut dezechilibre considerabil mai mici decât România în anii pre-criză şi că pentru a le explica trebuie să menţionăm trăsături şi opţiuni de politică economică care au condus la rezultate diferite.

Citeşte continuarea opiniei lui Daniel Dăianu pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici