Orban: E posibil ca măsurile decise la Consiliul european din 9 decembrie să nu fie suficiente

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marţi că este posibil ca măsurile luate la Consiliul european din 9 decembrie să nu fie suficiente pentru calmarea pieţelor şi că nu este exclus ca, din cauza măsurilor necesare pe termen scurt, să fie convocată o nouă reuniune a Consiliului european.

116 afișări
Imaginea articolului Orban: E posibil ca măsurile decise la Consiliul european din 9 decembrie să nu fie suficiente

Orban: E posibil ca măsurile decise la Consiliul european din 9 decembrie să nu fie suficiente (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"S-ar putea ca măsurile luate la Consiliul european din zilele de 8 şi 9 decembrie să nu fie suficiente pentru calmarea pieţelor şi de altfel am şi constatat ieri ce s-a întâmplat în diferite oraşe din UE. În momentul de faţă n-aş vrea să speculez în niciun fel în ceea ce priveşte eventualele măsuri suplimentare care ar fi necesare. Sunt foarte multe discuţii în momentul de faţă, sunt foarte multe opţiuni. Unii spun de exemplu că ar trebui să existe o garantare fără o limită fixă ale diferitelor mecanisme, fie că vorbim de facilitatea europeană de stabilitate financiară, fie că vorbim de viitorul mecanism european de stabilitate", a spus Orban.

El a adăugat că, potrivit altor voci europene, ar trebui avută în vedere emiterea de eurobonduri.

"Sunt diferite alte măsuri care sunt discutate. În momentul de faţă, ele sunt respinse de unele state membre, în principal de Germania. Este greu să anticipăm în prezent dacă se va merge cu aceste formule sau dacă vor fi alte idei care vor fi luate în considerare. Eu am spus că nu este exclus ca, datorită măsurilor necesare pe termen scurt, să fie convocată o nouă reuniune a Consiliului european înainte de termenul normal, înainte de luna martie a anului viitor", a mai spus Orban.

"Să nu uităm că acel acord interguvernamental care a fost convenit la nivelul a 26 de state membre ar urma să fie redactat către finalul acestui an, apoi să fie semnat în luna martie, la Consiliul european din 2012, şi apoi să fie ratificat de parlamentele statelor membre. Deci, este nevoie de un acord la nivelul parlamentelor din toate statele membre participante la acest acord interguvernamental", a mai spus Orban.

El a precizat că va participa personal la eforturile de convingere asupra necesităţii ca România să ia parte la aceste aranjamente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici