Păcuraru: România are un deficit de 85.000 - 100.000 de angajaţi

România are un deficit de până la 100.000 de angajaţi, conform oficiilor de ocupare a forţei de muncă, a declarat ministrul Muncii, Paul Păcuraru, estimarea acestuia fiind mult diferită faţă de alte puncte de vedere, precum cel al ministrului Economiei, Varujan Vosganian, respectiv 500.000 salariaţi.

22 afișări
Imaginea articolului Păcuraru: România are un deficit de 85.000 - 100.000 de angajaţi

Păcuraru: România are un deficit de 85.000 - 100.000 de angajaţi (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu există o metodologie de calcul al deficitului de forţă de muncă. Acest indicator diferă de la persoană la persoană, de la firmă la firmă şi este după caz de 100.000 de persoane sau de un milion de persoane. Singurele date concrete le putem obţine de la oficiile de ocupare a forţei de muncă, care în acest moment au locuri vacante de 85.000-100.000 de posturi", a spus Păcuraru la seminarul "Câţi bani aduce în companie un management bun al resurselor umane", organizat de Ziarul Financiar.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat în luna noiembrie a anului trecut că România are un deficit de forţă de muncă de aproape 500.000 de salariaţi, în special în construcţii, industria grea, industria mecanică şi auto.

Totodată, conducerea Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii susţine că piaţa românească a construcţiilor va avea nevoie, în perioada 2008-2009, de încă 170.000 de muncitori, faţă de cei 380.000 de oameni disponibili în prezent.

Potrivit lui Păcuraru, jumătate din necesarul de forţă de muncă de până la 100.000 de salariaţi se regăsşte în construcţii, mai ales în ceea ce priveşte muncitorii necalificaţi, domeniu urmat de industria confecţiilor, unde deficitul este estimat la 20.000 de persoane.

Industria construcţiei de mijloace de transport se confruntă de asemenea cu lipsă de personal.

"Sunt 12 şantiere navale care iniţial s-au prăbuşit, dar apoi au fost privatizate şi reprezintă afaceri foarte bune, dar care acum se confruntă cu un deficit de forţă de muncă. Oraşe precum Severin, Olteniţa, Brăila sau Giurgiu, care nu aveau niciun fel de industrie, sunt acum în căutare de locuri de muncă", a adăugat ministrul Muncii.

Totodată, industria hotelieră reprezintă un domeniu care necesită noi angajări. "Acest domeniu se loveşte de un paradox. Angajatorii califică şi pregătesc forţa de muncă, apoi aceasta pleacă să lucreze în ţările UE", a spus Păcuraru.

El a aprecizat că deşi nu există o viziune clară în ceea ce priveşte forţa de muncă, se preconizează o înrăutăţire a situaţiei, pe fondul evoluţiei demografice.

În vederea reducerii deficitului pe piaţa muncii, oficialul a precizat că trebuie utilizată în primul rând resursa locală, care se regăseşte mai ales în mediul rural, iar pe de altă parte treebuie adaptate curicula şi programele şcolare la nevoile de pe piaţa muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici