Pandemia a şters un sfert din exporturile româneşti de încălţăminte

  • România a fost şi este în continuare unul dintre cei mai importanţi producători de încălţăminte din Europa.
  • Totuşi, exporturile au scăzut puternic în 2019 şi mai ales în 2020, anul marcat de pandemia de COVID-19.
194 afișări
Imaginea articolului Pandemia a şters un sfert din exporturile româneşti de încălţăminte

Pandemia a şters un sfert din exporturile româneşti de încălţăminte. România a exportat anul trecut încălţăminte de peste 700 de milioane de dolari

Dincolo de acest eveniment mondial, în ultimii ani mai multe fabrici mari s-au închis invocând fie lipsa forţei de muncă, fie productivitatea scăzută şi salariile în creştere.

România a exportat anul trecut încălţăminte în valoare de doar 729 de milioane de dolari, de departe cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, cele mai recente date disponibile.

Astfel, pandemia a dus la o scădere de aproape 25% a exporturilor de pantofi, această valoare fiind aproape la jumătate faţă de maximele atinse cel mai recent acum un deceniu, arată o analiză ZF pe baza datelor de la World Footwear, o companie care analizează an de an această industrie la nivel mondial şi la nivelul fiecărei ţări.

„România are una dintre cele mai puternice industrii de producţie de încălţăminte din Uniunea Europeană. Din cauza scăderilor puternice din ultimii doi ani înregistrate la nivel de export de această ţară, excedentul comercial a ajuns la doar 1 milion de dolari“, spun analiştii de la World Footwear.

Astfel, pentru prima dată, importurile şi exporturile de încălţări au fost la acelaşi nivel în România. Comparativ, acum un deceniu excedentul comercial pe acest segment al industriei uşoare era de 1 mld. dolari. Acesta era astfel unul dintre puţinele sectoare unde piaţa locală exporta mult mai mult decât importa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici