Peste 90% din bugetul Agriculturii a fost cheltuit; au mai rămas bani doar pentru motorină

Peste 90% din bugetul Ministerului Agriculturii a fost deja cheltuit pentru plata subvenţiilor şi a restanţelor din 2009, astfel că instituţia mai are bani doar pentru subvenţionarea motorinei.

52 afișări
Imaginea articolului Peste 90% din bugetul Agriculturii a fost cheltuit; au mai rămas bani doar pentru motorină

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că din bugetul ministerului, de peste două miliarde de euro, au fost cheltuiţi aproximativ 1,9 miliarde euro pentru subvenţiile şi restanţele din anul trecut, care au fost acoperite integral.

"Ne-au mai rămas bani doar pentru motorină. Restul vom plăti la anul", a explicat Dumitru.

El a adăugat că instituţia pe care o conduce a pregătit un număr important de scheme de ajutor de stat pe care le-a trimis la Bruxelles şi le-a negociat cu Comisia Europeană (CE), dar din lipsa resurselor bugetare acestea nu pot fi aplicate.

"Am convenit cu Ministerul Finanţelor că vom promova printr-o hotărâre de guvern cinci forme de ajutor de stat, negociate deja cu Comisia Europeană, dar vom plăti începând de anul viitor", a adăugat Dumitru.

Primele două măsuri vizează subvenţii pentru crescătorii de porci şi păsări în valoare de 493 milioane lei, respectiv 486 milioane lei. A treia formă de ajutor, în valoare de 4,4 milioane lei, vizează subvenţii pentru a-i compensa pe fermieri pentru pierderile de animale.

De asemenea, au fost negociate subvenţionarea dobânzii la creditele agricole cu un buget de 35 milioane lei şi ajutoare de stat pentru primele de asigurare pentru culturile agricole cu fonduri de 154 milioane lei.

"Ne vor mai rămâne fonduri de 618 milioane lei pentru plăţi naţionale complementare directe pentru bovine, ovine şi caprine", a mai spus Dumitru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici