Peste trei sferturi dintre români erau anul trecut stresaţi de datoriile la bănci

Peste trei sferturi dintre români erau stresaţi anul trecut de datoriile la bănci, pondere în creştere de la 69% în 2009, iar mai mult de jumătate din populaţie şi-a schimbat comportamentul, preferând economisirea în locul creditelor, potrivit unui studiu prezentat de BCR Banca pentru Locuinţe.

22 afișări
Imaginea articolului Peste trei sferturi dintre români erau anul trecut stresaţi de datoriile la bănci

Peste trei sferturi dintre români erau anul trecut stresaţi de datoriile la bănci (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

BCR BpL a arătat că ponderea românilor care preferă economisirea mai mult decât contractarea de credite a crescut de la 32% în 2007 la 39% în 2009 şi a depăşit pragul de 50% anul trecut, ajungând la 53% din totalul respondenţilor.

Totodată, ponderea persoanelor care sunt stresate de datoriile la bănci a crescut de la 60% în 2007 la 77% anul trecut.

"Vedem consumatorii orientaţi către o gândire pe termen lung şi optând pentru o variantă combinată între economisire şi creditare", a declarat preşedintele BCR BpL, Alexandru Ciobanu.

Astfel, 56% dintre români făceau anul trecut planuri de viitor, comparativ cu 52% în 2009 şi 46% în 2007.

Mai mult, 56% dintre români şi-au schimbat comportamentul de consum din cauza crizei, iar 74% dintre respondenţi nu vor să achiziţioneze bunuri scumpe şi se gândesc să reducă cheltuielile şi să economisească.

Românii intenţionează să investească în următorii cinci ani în îmbunătăţiri locative, cum ar fi renovare, reparaţii majore, dotări noi sau în cumpărarea unei centrale noi.

Astfel, ponderea persoanelor care locuiesc în mediul urban, cu vârsta între 20 şi 65 de ani, care vor să investească în îmbunătăţiri locative era anul trecut de 79%, în scădere de la 85% în 2009.

Principalele surse de finanţare pentru lucrările de renovare şi reparaţii, pentru dotări sau efectuarea unor lucrări de îmbunătăţire la locuinţa de la ţară sunt mai degrabă veniturile şi economiile curente, nu creditele, potrivit studiului.

"Interesul românilor pentru renovări şi reparaţii majore primează. Produsul de economisire - creditare este orientat preponderent spre renovare şi reparaţii, ceea ce înseamnă că se pretează foarte bine pentru îndeplinirea intenţiilor clienţilor", a spus Ciobanu.

În ceea ce priveşte comportamentul de economisire, ponderea românilor care economisesc o dată pe lună s-a înjumătăţit anul trecut comparativ cu 2009, la doar 6%, iar raportul persoanelor care pun bani deoparte o dată la 2-3 luni a coborât de la 16% la 13%.

"Binenţeles că atunci când se contractează un credit contează momentul în care un client a economisit, lunar sau doar în noiembrie - decembrie pentru maximizarea primei de la stat. Ponderea clienţilor care economisesc lunar în total clienţi este de circa 35-36% şi nu m-ar mira să ajungem la un 40%", a spus Ciobanu.

Totuşi, ponderea românilor care nu economisesc niciodată a crescut de la 69% în 2009 la 77% anul trecut, ceea ce arată efectiv accentuarea crizei, a precizat şeful BCR BpL.

"O să vedem în continuare o creştere în zona de interes pe partea de economisire. Mă aştept în continuare să se dezvolte această parte a orientării pe termen mediu şi lung şi din discuţiile pe care le avem cu clienţii vedem o schimbare de mentalitate fundamentală. La nivelul sistemului de economisire-creditare vedem atingerea pragului de economisiri de un miliard de lei în acest an, iar pentru BCR BpL credem că acest nivel se va atinge la finele anului viitor", a continuat Ciobanu.

El anticipează că numărului clienţilor BCR BpL va ajunge la 240.000 de persoane în acest an, de la 190.000 de clienţi în 2010, iar un moment important pentru piaţa de profil va fi atingerea pragului de un milion de clienţi, ceea ce se va întâmpla într-un orizont de câţiva ani.

Ciobanu a menţionat că persoanele care încheie un contract de economisire-creditare suportă un comision anual de 28 lei, dar şi un comision de deschidere contract de 1% din valoarea contractuală agreată.

Clienţii care încheie un contract de economisire-creditare trebuie să economisească o perioadă de timp, în medie 3-5 ani, urmând ca, ulterior, să aiba posibilitatea accesării unui credit în lei cu dobândă fixă, foarte avantajoasă. Pe toată perioada de economisire cu băncile pentru locuinţe, clienţii primesc la soldul economisit într-un an dobândă fixă şi prima de stat de 25% pe an, în limita a 250 de euro.

BCR BpL, subsidiară a grupului BCR specializată în economisirea şi creditarea domeniului locativ în sistem colectiv, a fost lansată în iulie 2008. Principalii acţionari sunt Banca Comercială Română (acţionar majoritar cu 80% din acţiuni) şi S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, bancă specializată în economisire-creditare a grupului Erste (20% din acţiuni).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici