Petrol Brent scade sub 45 dolari pe baril, prima oară în şase ani şi jumătate

Preţurile petrolului au atins luni noi minime, iar ţiţeiul Brent, de referinţă de Londra, a atins minimul ultimilor şase ani şi jumătate, din cauza declinului accentuat al burselor asiatice provocat de piaţa chineză de capital şi de temerile investitorilor legate de perspectivele economiei mondiale.

436 afișări
Imaginea articolului Petrol Brent scade sub 45 dolari pe baril, prima oară în şase ani şi jumătate

Petrol Brent scade sub 45 dolari pe baril, prima oară în şase ani şi jumătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotaţia petrolului Brent cu livrare în octombrie este în declin cu 2,18%, după ce a coborât cu 2,5%, la 44,32 dolari pe baril, cel mai redus nivel din martie 2009. Preţul petrolului Brent este cu 56% sub un maxim de 103,19 dolari pe baril înregistrat în august anul trecut, transmite MarketWatch.

Petrolul de referinţă pe piaţa americană este în scădere cu 2,9%, la 39,42 dolari pe baril.

Preţurile petrolului sunt afectate de mai multe luni de temerile investitorilor legate de supraoferta din piaţă, dar declinul s-a accentuat în ultimele săptămâni din cauza riscului încetinirii creşterii economice în China şi a impactului asupra pieţelor mondiale.

Recenta devalorizare a yuanului decisă de autorităţile de la Beijing a sporit incertitudinile, provocând temeri că importurile Chinei de petrol şi alte mărfuri ar putea scădea în continuare.

China este cel mai mare consumator de materii prime şi al doilea mare consumator de petrol la nivel mondial. Cererea de materii prime a scăzut însă puternic pe piaţa chineză, pe fondul semnelor de încetinire a creşterii economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici