Petrolul, noi creşteri pe fondul reducerilor de producţie din iulie ale Arabiei Saudite

Petrolul a avansat la deschiderea de săptămâna aceasta, după ce Arabia Saudită s-a angajat să reducă producţia cu 1 milion de barili pe zi în iulie, coborând producţia la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, într-un efort de a stabiliza piaţa, scrie Ziarul Financiar, care citează Bloomberg.

241 afișări
Imaginea articolului Petrolul, noi creşteri pe fondul reducerilor de producţie din iulie ale Arabiei Saudite

Petrolul, noi creşteri pe fondul reducerilor de producţie din iulie ale Arabiei Saudite

West Texas Intermediate a urcat cu aproape 5% la începutul sesiunii, înainte de a coborî în jurul valorii de 73 de dolari pe baril. Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a declarat că va face „tot ceea ce este necesar pentru a aduce stabilitate pe piaţă", după o reuniune tensionată a OPEC+ în weekend, notează Ziarul Financiar.

La New York, petrolul s-a prăbuşit cu 11% în mai, din pricina îngrijorărilor legate de cerere. Cei mai mulţi observatori ai pieţei se aşteptau ca OPEC+ să menţină neschimbată producţia, inclusiv Goldman Sachs Group Inc. ai cărui analişti au prognozat că principalii producători se vor menţine la acelaşi nivel. Rezultatul a fost „moderat optimist", a declarat banca după reuniunea de la Viena.

„OPEC+ - şi anume Arabia Saudită - vrea să stabilească un nivel minim sub piaţă şi este foarte posibil chiar să fi reuşit acest lucru", a declarat Ole Hansen, şeful departamentului de strategie pentru mărfuri al Saxo Bank. Cu toate acestea, „potenţialul de creştere al acestei reduceri rămâne neclar atâta timp cât perspectivele macroeconomice rămân la fel de incerte ca în prezent".

Mişcarea a forţat regatul să sacrifice potenţial o cotă de piaţă suplimentară pentru a stabiliza preţurile. În schimb, ceilalţi membri ai grupului s-au angajat să menţină reducerile existente până la sfârşitul anului 2024, deşi Rusia nu s-a angajat să reducă şi mai mult producţia, iar Emiratele Arabe Unite şi-au asigurat o cotă de producţie mai mare pentru anul viitor.

Acordul OPEC+ a luat naştere după o dispută cu membrii africani privind modul în care sunt măsurate reducerile lor, eveniment care a întârziat începerea reuniunii. Reducerea suplimentară de luna viitoare ar putea fi prelungită, dar saudiţii vor ţine piaţa „în suspans" cu privire la posibilitatea ca acest lucru să se întâmple, a declarat prinţul Abdulaziz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici