Petrolul s-a ieftinit luni sub 90 de dolari pe baril, la minimul ultimelor opt luni

Petrolul s-a ieftinit, luni, sub 90 de dolari pe baril, la minimul ultimelor opt luni, aceasta fiind a patra şedinţă consectivă de scădere, în contextul în care traderii se tem că eforturile de soluţionare a crizei internaţionale nu vor reuşi să oprească declinul rapid al cererii de ţiţei.

15 afișări
Imaginea articolului Petrolul s-a ieftinit luni sub 90 de dolari pe baril, la minimul ultimelor opt luni

Petrolul s-a ieftinit luni sub 90 de dolari pe baril, la minimul ultimelor opt luni (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Autorităţile americane au aprobat, vineri, un program de stabilizare a sectorului financiar, în valoare de 700 miliarde dolari, care se pare că este suficient pentru a menţine situaţie sub control pentru moment. Totuşi, pieţele s-au reorientat spre Europa, unde oficialii au trebuit să salveze în weekend trei bănci şi au oferit diverse soluţii pentru calmarea nervilor investitorilor şi deponenţilor.

Petrolul destinat pieţei americane, cu livrare în luna noiembrie, era cotat, la ora 9:27 GMT, în scădere cu 3,64 dolari, la 90,24 dolari pe baril, după ce a pierdut în şedinţa de vineri nouă cenţi. Ţiţeiul a atins în timpul şedinţei valoarea de 89,07 dolari pe baril, minimul de la începutul lunii februarie.

Ţiţeiul se menţine în jurul a 90,51 dolari pe baril, minimului ultimelor şapte luni, atins la 16 septembrie, după ce a pierdut 12% din valoare săptămâna trecută, cel mai mare declin din ultimii patru ani.

Petrolul Brent, de referinţă pe bursa de la Londra, a scăzut cu 3,47 dolari, la 86,78 dolari pe baril.

Aprecierea dolarului până la maximul ultimelor 13 luni faţă de euro a pus presiune asupra burselor de mărfuri, care au scăzut săptămâna trecută cu peste 10%, declin record. Acţiunile asiatice au pierdut, luni, aproape 5%.

Cererea de petrol a celui mai mare consumator din lume, SUA, a scăzut deja în acest an din cauza preţurilor record ale ţiţeiului, în timp ce consumul în Japonia şi Europa a încetinit. Astfel, preţul petrolului s-a diminuat cu aproape 40% faţă de nivelul record de 147,27 dolari pe baril, atins la 11 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici