Piaţa mondială a petrolului va reveni anul viitor, datorită statelor emergente

Piaţa mondială a petrolului va reveni anul viitor în urcare, cererea urmând să se majoreze cu 1,7%, reprezentând 1,4 milioane barili pe zi, datorită creşterii consumului în statele emergente, a anunţat vineri Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE).

84 afișări
Imaginea articolului Piaţa mondială a petrolului va reveni anul viitor, datorită statelor emergente

AIE: Piaţa mondială a petrolului va reveni anul viitor, datorită statelor emergente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia a arătat, într-un raport publicat vineri, că cererea mondială de petrol se va plasa, anul viitor, la 85,2 milioane barili pe zi, faţă de un nivel estimat de 83,8 milioane barili pe zi în 2009.

Pentru acest an, AIE a menţionat că prognoza prezentată anterior rămâne neschimbată, indicând o scădere de 2,9%, adică 2,5 milioane de barili pe zi, faţă de anul trecut.

Reprezentanţii AIE au declarat că amploarea revenirii pieţei petrolului va depinde direct de performanţa economiei mondiale şi de preţurile de referinţă ale barilului.

Agenţia, cu sediul la Paris, are rolul de consilier pe probleme energetice pentru guvernele din 28 de ţări industrializate.

Cotaţiile de referinţă ale ţiţeiului au fost extrem de volatile în ultimii doi ani, urcând puternic în prima parte a anului trecut, la recordul istoric de peste 147 dolari pe baril atins în luna iulie a lui 2008, şi coborând abrupt până în februarie 2009, sub nivelul de 35 de dolari pe baril. Ulterior, până în luna iunie, preţul barilului a crescut de peste două ori, apropiindu-se de 74 de dolari pe baril.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici