PIB are o creştere de 0,1% în trimestrul III după patru scăderi consecutive

Produsul Intern Brut a înregistrat în trimestrul al treilea al anului trecut o creştere în termeni reali de 0,1% faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor revizuite ale INS, care estimase anterior o scădere de 0,6%, după patru trimestre consecutive de contracţie economică.

13 afișări
Imaginea articolului PIB are o creştere de 0,1% în trimestrul III după patru scăderi consecutive

PIB are o creştere de 0,1% în trimestrul III după patru scăderi consecutive (Imagine: Mediafax Foto)

Totodată, instituţia a revizuit în scădere şi declinul PIB ajustat sezonier înregistrat în trimestrul doi al anului precedent, de la 1,1% la 1,5%.

În primul trimestru al anului precedent, scăderea Produsului Intern Brut a fost de 4,1%, mai mică faţă de estimarea iniţială, de 4,6%.

Economia României a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produslui Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. Începând de atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea, după revizuirea datelor de către INS.

INS a anunţat miercuri că a revizuit în scădere uşoară contracţia economică a României de anul trecut, de la 7,2% la 7,1%, după ce în ultimul trimestru din 2009 declinul economiei a fost de 6,5% faţă aceeaşi perioadă a anului anterior.

INS anunţase în februarie o scădere a PIB uşor mai accentuată în ultimul trimestru faţă de perioada corespunzătoare din 2008, de 6,6%.

În termeni ajustaţi sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, economia s-a contractat în ultimele trei luni din 2009 cu 1,5%.

Pe lângă estimările brute privind PIB trimestrial, începând cu anul 2009, INS calculează şi estimări ajustate sezonier prin metoda regresivă, metodă recomandată de regulamentele europene. Ajustarea sezonieră are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenţia evoluţia economică reală din perioade consecutive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici