Pierderile băncilor în trimestrul III, mai mari decât pe tot anul 2010. Care sunt băncile cu profitul afectat

Sistemul bancar a înregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) în trimestrul al treilea, după ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel că la nouă luni rezultatul negativ l-a depăşit pe cel de pe întregul an 2010, potrivit unor surse bancare.

1868 afișări
Imaginea articolului Pierderile băncilor în trimestrul III, mai mari decât pe tot anul 2010. Care sunt băncile cu profitul afectat

Pierderile băncilor în trimestrul III, mai mari decât pe tot anul 2010. Care sunt băncile cu profitul afectat (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

La finele lunii septembrie, pierderea cumulată a băncilor din sistemul bancar s-a ridicat la 765 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 474 milioane de lei.

Potrivit surselor, provizioanele băncilor au continuat trendul ascendent şi au depăşit pentru prima dată suma de 30 miliarde de lei, pe fondul acumulării de noi credite neperformante. Doar în trimestrul trei, instituţiile de credit au înregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei.

Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare bancă din sistem după active, a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar, după ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro).

Deşi s-au menţinut în teritoriul pozitiv, unele bănci din vârful clasamentului au avut câştiguri mai mici comparativ cu trimestrele anterioare sau cu primele nouă luni din 2010.

BRD - Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare bancă, a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), după standardele româneşti de contabilitate, în scădere cu 19% faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut. În trimestrul al treilea, câştigul BRD s-a limitat la 100 de milioane lei.

Alte instituţii de credit au revenit uşor după ce anul trecut au anunţat rezultate foarte slabe.

UniCredit Ţiriac Bank a anunţat un profit de 153 milioane lei (36,4 milioane euro) în primele nouă luni, de la câteva milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au revizuit portofoliul şi constituit provizioane semnificative.

Banca Transilvania a avut un profit de 106,9 milioane de lei, cu 53% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, ca urmare a scăderii costurilor cu provizioanele.

Rezultatele tot mai slabe ale sistemului s-au reflectat mai ales în reţeaua teritorială, care a coborât cu 100 de unităţi de la începutul anului, de la 6.170 la 6.070 de sucursale şi agenţii, din care 40 au ieşit din circuit în trimestrul al treilea.

La nivelul salariaţilor ajustarea a fost mult mai puţin abruptă, ieşirile din sistem însumînd 230 de angajaţi, de la 66.750 la 66.520 salariaţi.

În primele şase luni, profitul sistemului bancar a scăzut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie, faţă de 373 milioane lei în martie, pe fondul majorării de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale băncilor cu rezultate negative.

În această perioadă, 22 de instituţii de credit au raportat un profit însumat de 1,076 miliarde lei, cu 56% mai mult decât a fost obţinut la finalul primului trimestru din acest an. Aproximativ două treimi din profit a fost concentrat în patru mari bănci.

În acelaşi timp, 20 de bănci au înregistrat pierderi totale de 982 de milioane lei, de aproape trei ori mai mari decât cele înregistrate în primul trimestru.

Sistemul bancar a încheiat anul trecut, pentru prima dată din 1999, cu pierdere netă de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un câştig net cumulat de 815 milioane lei în 2009, în condiţiile în care 20 de bănci au înregistrat profit, iar 22 de instituţii de credit au avut rezultate negative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici