Plafonarea o sabie cu două tăişuri? ZF: Preţul energiei, de trei ori mai mic faţă de plafonul stabilit de guvern în 2022. Care sunt consecinţele?

1016 afișări
Imaginea articolului Plafonarea o sabie cu două tăişuri? ZF: Preţul energiei, de trei ori mai mic faţă de plafonul stabilit de guvern în 2022. Care sunt consecinţele?

Plafonarea o sabie cu două tăişuri? ZF: Preţul energiei, de trei ori mai mic faţă de plafonul stabilit de guvern în 2022. Care sunt consecinţele?

„Niciodată reglementarea strictă din perioadele de volatilitate extremă nu a funcţionat“, spun specialiştii din piaţa energiei în legătură cu plafonul de preţ maxim de 1.300 lei/MWh intrat în vigoare anul trecut şi valabil până în 2025. Decizia introducerii acestui plafon a venit după ce anul trecut energia a ajuns la un nivel de preţ de peste 3.000 lei/MWh, pentru ca anul acesta să ajungă la preţ negativ, inclusiv în România. Care sunt consecinţele?

„Probabil se va interveni asupra acestui plafon, dar pe de altă parte ce facem? Sunt companii care încă au de recuperat pierderi de anul trecut, ve­nite tot din reglementări. Nu poţi să schimbi mereu lucrurile. Vedem din nou că o reglementare strictă, gândită pe perioade lungi, în perioade de vola­tilitate extremă a pieţei nu funcţio­nează“, spun specialiştii din piaţa e­ner­­giei în legătură cu scăderea dras­tică a preţului. Mai mult, volatili­tatea accentuată poate deveni sce­na­riul de lucru în energie pentru ur­mătorii ani.

„Dacă anul trecut am văzut importanţa contractelor pe termen lung, acum din nou vedem reticenţă în a încheia astfel de înţelegeri“, spune Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, country manager al OX2 România.

Dar, într-adevăr, piaţa devine tot mai sofisticată, pot spune că acum intrăm într-o normalitate la nivel de dezvoltare al pieţei locale de energieî, spune Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, country manager al OX2 România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici