Pogea: Viitorul guvern vrea să reducă deficitul bugetar la 1,7% în 2009

Viitorul guvern vrea să reducă deficitul bugetar de la aproximativ 4% din PIB în acest an la 1,7% în 2009, a declarat, vineri, ministrul de Finanţe desemnat, Gheorghe Pogea.

19 afișări
Imaginea articolului Pogea: Viitorul guvern vrea să reducă deficitul bugetar la 1,7% în 2009

Pogea: Viitorul guvern vrea să reducă deficitul bugetar la 1,7% în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

"Intenţionăm să reducem în mod drastic deficitul bugetar, de la circa 4% din PIB în acest an. Criza nu mai poate aştepta", a afirmat Pogea.

Cheltuielile publice vor fi reduse semnificativ, iar noul guvern va favoriza numai costurile legate de investiţii, a spus el.

Bugetul general consolidat va încheia acest an cu un deficit cuprins între 3% şi 4% din PIB, iar dacă încasările vor evolua în ultima lună mai bine decât în noiembrie deficitul va fi de 3-3,5%, a declarat, miercuri, actualul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Vosganian a afirmat, în urmă cu două săptămâni, că deficitul estimat al bugetului a urcat după 11 luni la 2,9% din PIB, în condiţiile unei scăderi drastice a veniturilor în octombrie şi noiembrie.

Noul guvern va fi investit, luni, de Parlament, iar PDL l-a propus pe Gheorghe Pogea în funcţia de ministru de Finanţe.

Pogea a menţionat că viitorul guvern speră că agenţiile de evaluare financiară vor decide să ridice ratingul de ţară în decurs de şase luni, astfel încât România să fie din nou în categoria de investment grade.

"Avem nevoie să restabilim încrederea investitorilor în economia României", a mai spus Pogea.

Două dintre cele mai mari agenţii de rating de pe plan internaţional, respectiv Standard&Poor's şi Fitch, au coborât în octombrie, respectiv în noiembrie, ratingul României sub pragul de investment grade, subliniind capacitatea redusă a statului de a evita o criză financiară şi economică severă, respectiv riscurile determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.

Agenţia Moody's a anunţat că nu intenţionează să modifice perspectiva ratingului atribuit României.

Citeşte şi:

S&P a redus ratingul României, la "BB+", cu perspectivă negativă

Fitch a coborât ratingul României cu două trepte

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici