Pogonaru: FMI estimează o reducere cu 17 miliarde a veniturilor bugetare

FMI prognozează că veniturile bugetare vor fi mai reduse în acest an cu 17 miliarde lei faţă de estimarea iniţială, iar revizuirea ţintei de deficit bugetar stabilită prin acordul stand-by, de 4,6% din PIB, va pleca de la această proiecţie, a declarat preşedintele AOAR, Florin Pogonaru.

26 afișări
Imaginea articolului Pogonaru: FMI estimează o reducere cu 17 miliarde a veniturilor bugetare

Pogonaru: FMI estimează o reducere cu 17 miliarde a veniturilor bugetare (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Reducerea cu 17 miliarde de lei a veniturilor ar însemna o scădere cu 10% a încasărilor estimate la momentul negocierii acordului stand-by cu FMI, în luna martie.

"Se va renegocia cifra de deficit bugetar pornind de la faptul că se vor încasa până la finele anului cu 17 miliarde de lei mai puţin decât estimarea iniţială a Fondului", a afirmat preşedintele Asociaţiei , după întâlnirea cu reprezentanţii FMI.

Secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan, a declarat vineri agenţiei MEDIAFAX că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, le-a spus reprezentanţilor mediului de afaceri că Guvernul va solicita FMI să accepte pentru 2009 un deficit bugetar de 7% din PIB, în condiţiile unei scăderi economice estimate la 7-8%.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, la începutul lunii iulie, că FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by, care anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.

Autorităţile române au negociat cu FMI în luna martie un deficit pentru 2009 de 24,36 miliarde de lei (4,6% din PIB), nivel trecut în acordul stand-by. Guvernul va solicita însă instituţiei financiare internaţionale să accepte un deficit mai ridicat întrucât situaţia economică s-a înrăutăţit de la momentul negocierii acordului.

Întrebat dacă o parte din banii pe care FMI îi va elibera în a doua tranşă a împrumutului ar putea fi utilizaţi pentru acoperirea deficitului bugetar, Pogonaru a arătat că nu s-a adus în discuţie o astfel de variantă.

"Lucru principal de făcut, este reducerea cheltuielilor bugetare, existând senzaţia că toţi banii alocaţi pentru investiţii îşi pierd urma în cheltuieli salariale", a spus preşedintele AOAR.

Pogonaru a mai arătat că patronatele au transmis FMI că resping orice majorare de taxă importantă, cum ar fi TVA sau impozitul pe profit, întrucâtr economia reală este deja foarte afectată.

El crede că în a doua parte a anului va fi esenţială fluidizarea absorbţiei fonduruilor europene.

Economia s-a contractat cu 6,2% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă unii economişti sunt de părere că PIB-ul ar putea înregistra niveluri şi mai scăzute în trimestrele următoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici