Polonia şi Ucraina sunt dispuse să se împace după disputa privind importul de cereale ucrainene

  • Ucraina şi Polonia au convenit să găsească un compromis în problema exporturilor de cereale ucrainene ce tranzitează Europa de Est pentru a ajunge la marile crescătorii de animale din vestul Europei.
  • Polonia a ameninţat că nu va mai furniza arme Ucrainei, iar Slovacia, Ungaria şi România au impus interdicţii pe cerealele ucrainene, în timp ce Kievul a ameninţat că va depune o plângere la OMC şi că va da statele est-europene în judecată.
  • Slovacia a negociat cu Ucraina privind comerţul cu cerealele ucrainene şi ar putea ieşi din impas, a raportat un reprezentant al Ministerului Agriculturii din Slovacia, Kristina Jurichkova
1420 afișări
Imaginea articolului Polonia şi Ucraina sunt dispuse să se împace după disputa privind importul de cereale ucrainene

Sursa -Mediafax Foto

Ucraina şi Polonia au convenit să găsească o soluţie comună în ceea ce priveşte exporturile de cereale. Guvernele de la Kiev şi Varşovia speră să ajungă la un compromis până la sfârşitul săptămânii.

Subiectul exporturilor de cereale a fost discutat telefonic de şeful Ministerului Politicii Agrare şi Alimentaţiei ucrainene, Nikolai Solsky, şi de ministrul Agriculturii al Poloniei, Robert Telus.

În urma invaziei şi blocadei ruseşti a porturilor sale de la Marea Neagră, Ucraina a fost nevoită să trimită majoritatea exporturilor de cereale pe uscat, în primul rând prin Polonia şi România.

Cu toate acestea, aceste ţări nu erau pregătite pentru transport la o asemenea amploare şi o mare parte din cerealele destinate pieţelor din Africa şi Orientul Mijlociu s-au acumulat acolo, provocând prăbuşirea preţurilor şi provocând nemulţumiri în rândul fermierilor locali.

Polonia, Ungaria, România şi Slovacia intenţionează să extindă interdicţia. 

Potrivit Reuters, Polonia l-a convocat miercuri pe reprezentantul Kievului la Ministerul de Externe, după ce comentariile preşedintelui Ucrainei privind interzicerea importurilor de cereale au enervat guvernul de la Varşovia, care îşi înăspreşte poziţia înaintea alegerilor din octombrie.

Ministerul de Externe al Ucrainei a făcut apel la calm în disputa dintre Kievul şi trei dintre vecinii săi din cauza deciziei lor de a impune interzicerea unilaterală a importurilor agricole ucrainene.

În primăvara anului 2023, pentru a proteja piaţa internă, mai multe ţări UE, inclusiv Polonia, au obţinut o interdicţie temporară a importului de cereale ucrainene pe teritoriul lor. În septembrie, Comisia Europeană nu a prelungit interdicţia de import de cereale ucrainene, care a fost în vigoare până pe 15 septembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici