Ponta: Guvernul va susţine ancheta Parlamentului la ANRE şi va modifica legea pentru a evita nereguli

Guvernul va sprijini ancheta Parlamentului privind îndeplinirea atribuţiilor de ANRE şi va modifica legislaţia în domeniu pentru a preveni noi nereguli, a declarat premierul Ponta, arătând că încărcarea facturilor şi nerespectarea condiţiilor de privatizare se întâmplă de mulţi ani, din 2007-2008.

237 afișări
Imaginea articolului Ponta: Guvernul va susţine ancheta Parlamentului la ANRE şi va modifica legea pentru a evita nereguli

Ponta: Guvernul va susţine ancheta Parlamentului la ANRE şi va modifica legea pentru a evita nereguli (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

El a insistat asupra faptului că nu Guvernul are "atribuţii directe" asupra Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care este o instituţie independentă aflată în subordinea Parlamentului.

"Apreciez efortul făcut de organele de urmărire penală, dar nu e suficient să prindem şi să sancţionăm penal 2-3-4-5 oameni vinovaţi. Am văzut că Parlamentul vrea să facă o anchetă foarte clară privind modul în care ANRE şi-a îndeplinit sarcina prevăzută de lege şi de obligaţiile pe care le avem pe plan european ca să putem, după aceea, să luăm măsuri legislative şi să întărim controlul pe care ANRE îl face pe toată zona de energie", a spus Ponta, în Guvern.

Procurorii anticorupţie i-au reţinut, joi, pe vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la ElectroAlfa International, acuzaţi de luare de mită, alături de Florin Gugu, director în Enel, pentru dare de mită.

În ordonanţa de reţinere se arată că, în cauză, există date şi aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, Dumbrăveanu a pretins şi a obţinut de la Gugu, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru ElectroAlfa International, al cărei asociat este Ciubotaru.

Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013, a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Enel România, din grupul italian de utilităţi Enel, cuprinde mai multe firme cu activităţi de producţie, distribuţie şi furnizare a energiei.

Enel a cumpărat de la stat, în 2005, companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. În 2008, compania a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici