Posibila fuziune MOL-OMV îngrijorează trader-ii independenţi de petrol din Europa

Asociaţia traderilor independenţi de petrol din Europa (UPEI ) a trimis o scrisoare Comisiei Europene (CE) în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la o posibilă fuziune dintre grupul austriac OMV şi compania ungară MOL, care ar avea un impact negativ asupra pieţei.

7 afișări
Imaginea articolului Posibila fuziune MOL-OMV îngrijorează trader-ii independenţi de petrol din Europa

Posibila fuziune MOL-OMV îngrijorează trader-ii independenţi de petrol din Europa

UPEI consideră că o fuziune dintre grupul austriac de petrol şi gaze OMV şi MOL ar avea un "uriaş impact negativ" asupra pieţei şi ar conduce la o majorare semnificativă a preţurilor atât pentru consumatorii comerciali, cât şi pentru cei privaţi, potrivit site-ului portfolio.hu.

Executivul european investigează în prezent efectele negative asupra mediului concurenţial în statele din Europa Centrală, pe care le-ar putea avea o fuziune dintre cele două companii, după ce OMV a informat oficial CE, la 31 ianuarie, cu privire la intenţia de a prelua MOL, la care deţine o participaţie de circa 20,2%.

"Traderii independenţi se aşteaptă ca propunerea de fuziune să afecteze grav şi ireversibil concurenţa pe pieţele de petrol şi gaze naturale din Europa Centrală. UPEI consideră că o fuziune dintre OMV şi MOL ar afecta companiile de pe multe pieţe din regiune şi ar avea uriaşe consecinţe negative, precum o creştere semnificativă a preţurilor pentru consumatorii comerciali şi privaţi", se arată într-un comunicat UPEI.

Cele două companii deţin, totodată cea mai mare parte a infrastructurii de livrare, precum rafinării, depozite de stocare şi conducte în regiune.

"O preluare a MOL de către OMV ar elimina restricţiile concurenţiale pentru grupul austriac, prin eliminarea celui mai puternic concurent al său, MOL", se menţionează în scrisoare.

Înfiinţarea unui grup OMV/MOL ar creşte poziţia de piaţă deja dominantă a celor două companii şi ar determina o scădere a concurenţei, ceea ce ar afecta serios atât economiile naţionale şi regionale cât şi consumatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici