Povestea bugetelor din ultimii patru ani. Cum "s-a strecurat" o greşeală de peste 7,5 miliarde de euro în calculele Guvernului

Anul viitor Guvernul estimează că veniturile bugetului de stat vor fi în valoare de 95,65 miliarde de lei, în creştere cu 13,5% faţă de cele estimate pentru anul în curs, de 84,26 miliarde de lei. Motivul pentru care vor fi încasări mai mari decât anul trecut, după cum au explicat oficialii guvernului, este că PIB va fi mai mare, de circa 575 de miliarde lei, faţă de 548 de miliarde de lei în acest an.

288 afișări
Imaginea articolului Povestea bugetelor din ultimii patru ani. Cum "s-a strecurat" o greşeală de peste 7,5 miliarde de euro în calculele Guvernului

Povestea bugetelor din ultimii patru ani. Cum "s-a strecurat" o greşeală de peste 7,5 miliarde de euro în calculele Guvernului (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Gândul vă prezintă o analiză făcută pe estimările oficiale de venituri şi de cheltuieli asupra bugetelor de stat şi de asigurări de sănătate din ultimii patru ani, din care reiese că doar la aceste două bugete s-au estimat venituri cu 31,5 miliarde de lei, respectiv circa 7,5 miliarde de euro la cursul actual, mai mari decât cele efective, care au fost încasate în mod real.

Guvernul a fundamentat bugetul pe anul viitor pe o estimare de creştere economică de 1,8% din PIB, care poate fi ulterior revizuită în sus, până la 2,3% din PIB, în funcţie de condiţiile economice externe.

Bugetul de stat este o parte a bugetului general consolidat, alături de bugetul asigurărilor de stat, respectiv bugetul de pensii de stat, de bugetul asigurărilor sociale de sănătate, cel de şomaj şi de bugetele companiilor de stat şi de cel al autorităţilor locale.

Pentru că principalele surse de venit ale bugetului de stat sunt încasările din TVA, cele din accize dar şi impozitul pe venit, Guvernul susţine că un PIB mai mare ar justifica, chiar şi la acelaşi grad de colectare a taxelor şi impozitelor, venituri mai mari la bugetul de stat, cu atât mai mult cu cât, de exemplu, acciza la motorină va fi majorată, de la 1 ianuarie anul viitor cu 4,4%, de la 358 la 374 euro pe tonă.

Să fie chiar aşa? Dacă am lăsa la o parte faptul că pieţele europene şi mondiale sunt într-un picaj continuu, Italia şi Grecia sunt departe de a fi trecut momentul de vârf al crizei economice şi am lua în considerare numai ce se întâmplă în România am încercat să aflăm cât de exacte sunt calculele Guvernului de la Lucian Anghel, economist şef al BCR.

"Estimarea corectă a veniturilor este foarte dificilă. Vă dau un exemplu. Anul acesta vom avea o creştere economică mai mare decât cea estimată iniţial, de 1,5% din PIB. Dar este pe o altă structură. O creştere a PIB provenită mai mult din agricultură, de exemplu, nu generază venituri la fel de mari ca o creştere în sectorul industrial sau al exporturilor", a declarat acesta pentru gândul.

Citeşte mai multe despre greşeală de peste 7,5 miliarde de euro în calculele Guvernului pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici