Pragul maxim de deţinere la burse, de 5%, ar putea fi majorat

CNVM a primit de la Ministerul Economiei şi Finanţelor un proiect pentru modificarea Legii pieţei de capital prin care se propune majorarea pragului de deţinere de 5% la burse, în cazul burselor internaţionale, a declarat agenţiei MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al CNVM, Victor Stănilă.

1 afișare
Imaginea articolului Pragul maxim de deţinere la burse, de 5%, ar putea fi majorat

Pragul maxim de deţinere la burse, de 5%, ar putea fi majorat

"Pentru analizarea proiectului, Comisia va purta discuţii cu Bursa de Valori Bucureşti", a spus Stănilă.

Ministerul Economiei şi Finanţelor a elaborat proiectul după ce Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu a solicitat creşterea pragului maxim de deţinere la burse, în prezent de maxim 5% din acţiuni.

Bursa din Sibiu a cerut ca în Legea pieţei de capital să fie introdusă menţiunea că "nici un acţionar al unui operator de piaţă nu va putea deţine, direct sau indirect, mai mult de 5% din totalul drepturilor de vot, cu excepţia unui alt operator de piaţă".

"Limita maximă de 5% din drepturile de vot ale unui operator de piaţă nu are corespondent în legislaţia Uniunii Europene care reglementează acest domeniu. (...) Accesul limită afectează dezvoltarea operatorului de piaţă prin imposibilitatea atragerii de investitori strategici. Acest lucru poate avea şi consecinţe negative în sensul că imposibilitatea dezvoltării operatorului de piaţă poate afecta şi dezvoltarea pieţei de capital", se motivează în cererea BMFMS transmisă MEF.

Conducerea BVB a cerut în 2004, când a fost adoptată Legea privind piaţa de capital, introducerea pragului de 5% pentru evitarea preluării unui pachet majoritar de acţiuni la operatorul de piaţă de către un singur investitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici