Prejudiciu de 75 de milioane de lei din comerţul cu cereale

Valoarea prejudiciului adus statului în iunie din comerţul cu cereale a fost de 75 de milioane de lei, potrivit comisarului general al Gărzii Financiare, Sorin Florea, care a precizat că aproximativ 75-80% din angajaţi vor fi angrenaţi în controale pentru diminuarea evaziunii fiscale din domeniu.

40 afișări
Imaginea articolului Prejudiciu de 75 de milioane de lei din comerţul cu cereale

Prejudiciu de 75 de milioane de lei din comerţul cu cereale (Imagine: Mediafax Foto)

"Sunt tot felul de intermediari care ajung în câmp şi cumpără direct de la ţărani apoi duc marfa în marile depozite, fără a plăti TVA-ul şi impozitul pe profit, iar când trebuie să plătească aceste taxe, îşi fac intrări fictive, de la alte firme fantomă", a explicat Florea.

El a arătat că prejudiciul pe primele cinci luni din comerţul cu cereale şi produse accizabile se ridică la 153 de milioane de lei, fiind rezultatul neplăţii TVA-ului şi a impozitului aferent.

Totodată, în ianuarie-mai, au fost verficaţi 2.305 de agenţi economici care comercializau alcool şi au fost aplicate 1.584 sancţiuni, amenzinle totalizând 1,781 milioane de lei.

Florea a arătat că organele de control vor avea o prezenţă din ce în ce mai mare pe principalele căi de comunicaţii, unde se desfăşoară tranzacţiile respective, mai ales în zona autostrăzilor.

Pentru eliminarea evaziunii fiscale în domeniul cerealelor vor fi constituite echipe mixte ale Gărzii Financiare şi ale Poliţiei, majoritatea angajaţilor Gărzii fiind angrenaţi în aceste controale, precum şi 1.200 de poliţişti specializaţi de la Direcţia de Investigare a Fraudelor şi 20.000 de poliţişti de la Poliţia Rutieră şi Poliţia de ordine publică.

Potrivit unei ordonanţe aprobate recent de Guvern, pentru transportul în scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificaţie neînsoţite de documentele care să justifice provenienţa licită a mărfii va fi aplicată şi o amendă cuprinsă între 3.000 şi 5.000 lei, iar mijlocul de transport marfă va fi confiscat.

Personalul desemnat din cadrul Poliţiei care face parte din echipa mixtă va opri în trafic mijloacele de transport marfă, pentru control, din oficiu sau la solicitarea inspectorilor ANAF.

Directorul general al Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, Dan Bucur, a precizat că alte acte normative prevăd că valoarea amenzilor poate ajunge la 100.000 de lei.

Veniturile rezultate din amenzi şi valorificarea bunurilor confiscate vor fi vărsate la bugetul de stat, după reţinerea unei cote de 15% care se constituie într-un fond de premiere la dispoziţia ministrului Administraţiei şi Internelor şi a ministrului Finanțelor, în cote egale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici