Preluarea AXA de către Astra, condiţionată de majorarea capitalului Astra şi ieşirea din redresare

Aprobarea tranzacţiei prin care Astra va prelua subsidiara din România a grupului francez AXA este condiţionată majorarea capitalului social al Astra şi redresarea financiară a companiei, se arată într-un răspuns al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) remis la solicitarea MEDIAFAX.

277 afișări
Imaginea articolului Preluarea AXA de către Astra, condiţionată de majorarea capitalului Astra şi ieşirea din redresare

Preluarea AXA de către Astra, condiţionată de majorarea capitalului Astra şi ieşirea din redresare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Planul de redresare financiară pentru Astra Asigurări a fost prezentat de către administratorul special KPMG Advisory şi aprobat de către ASF în data de 7 aprilie 2014. Planul prevede şi eventuala achiziţie a subsidiarei din România a grupului AXA de către Astra, după majorarea capitalului social făcută de către acţionarii Astra şi după redresarea financiară a companiei. Acestea sunt precondiţii pentru potenţialul achizitor în vederea încadrării în prevederile legale privind preluarea unei alte companii", se arată într-un răspuns al ASF remis, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX.

Reacţia ASF survine unei cereri a proprietarului Astra, The Nova Group Investments Romania (TNG), prin care a solicitat un răspuns oficial referitor la aprobarea tranzacţiei prin care asigurătorul urma să preia subsidiara din România a grupului francez AXA, operaţiune inclusă de administratorul special al Astra în planul de redresare.

"The Nova Group Investments Romania (TNG) solicită un răspuns oficial din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) referitor la aprobarea tranzacţiei prin care compania de asigurări Astra (ATRA) urma să preia subsidiara locală a grupului francez AXA. ASF a aprobat încă din luna aprilie un plan de măsuri, realizat de administratorul special KPMG Advisory, care prevede preluarea AXA Life Insurance România ca parte integrantă a recapitalizării Astrei", se arăta într-un comunicat al TNG remis MEDIAFAX.

Astra Asigurări este controlată indirect de omul de afaceri Dan Adamaescu prin The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%.

În prima parte a lunii iunie, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat că Astra nu se califică pentru preluarea altui asigurător.

"Când eşti în redresare financiară vinzi, nu cumperi", a declarat Negriţoiu la 12 iunie într-o conferinţă de presă.

În noiembrie 2013, grupul francez AXA a anunţat că vinde operaţiunile din România către Astra Asigurări, tranzacţie care presupunea preluarea unui număr de aproximativ de 40.000 de contracte, în vigoare la finele lunii septembrie 2013.

"Deşi au trecut aproape patru luni de la aprobarea planului de redresare, nu a avut loc nicio majorare de capital pentru Astra, nefiind îndeplinită precondiţia ca achizitorul să-şi dovedească soliditatea financiară. ASF a fost permanent în contact cu părţile interesate şi le-a comunicat termenii aprobărilor condiţionate. Prioritatea planului KPMG este redresarea financiară a companiei Astra, prin infuzie de capital de la acţionarii companiei sau de la investitori noi", se mai spune în răspunsul ASF remis miercuri MEDIAFAX.

ASF a instituit în luna februarie procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra Asigurări, a suspendat conducerea şi dreptul de vot al acţionarilor şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Prin instituirea procedurii de redresare financiară, ASF a solicitat asigurătorului să majoreze capitalul social cu 490 milioane de lei în următoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei într-o primă fază.

Creşterea capitalului social este parte a planului de redresare a Astra, aprobat de ASF la 7 aprilie.

La finele lunii iunie, KPMG Advisory a aprobat majorarea capitalului social al asigurătorului cu 70 milioane lei, de la 192,7 milioane lei la 262,7 milioane lei, prin aportul acţionarilor societăţii.

Majorarea de capital va fi efectuată prin emisiunea a 26,3 milioane de acţiuni cu valoarea nominală de 2,66 lei/acţiune, se arată într-un anunţ publicat pe Bursa de Valori Bucureşti.

Oferta poate fi subscrisă doar de acţionarii companiei, proporţional, iar acţiunile rămase nesubscrise vor fi anulate.

Data de înregistrare a acţionarilor care pot subscrie în cadrul ofertei este 14 iulie 2014, se mai arată în anunţ.

Perioada în care va fi derulată operaţiunea va fi stabilită după selectarea unui intermediar şi după ce acesta va întocmi anunţul de ofertă şi prospectul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici