VIDEO PREMIERĂ în România: Instanţa suspendă acordul de mediu pentru o carieră de cărbune înainte de finalizarea procesului, salvând 500 ha de PĂDURE / Livrarea cărbunelui, sistată de patru zile

Deşi Tribunalul Bucureşti a suspendat, în premieră, un acord de mediu ce viza cariera Lupoaia, reprezentanţii Asociaţiei Bankwatch susţin că defrişarea pădurii a continuat şi au sesizat Garda de Mediu. Miza: 500 de ha de pădure.

2003 afișări
Imaginea articolului VIDEO PREMIERĂ în România: Instanţa suspendă acordul de mediu pentru o carieră de cărbune înainte de finalizarea procesului, salvând 500 ha de PĂDURE / Livrarea cărbunelui, sistată de patru zile

PREMIERĂ în România: Instanţa suspendă acordul de mediu pentru o carieră de cărbune, salvând 500 ha de PĂDURE

Livrarea cărbunelui de la Cariera Lupoaia spre două termocentrale, sistată de patru zile

Revendicarea unui localnic din Motru, care şi-a îngrădit un teren de aproximativ 2.000 de metri pătraţi din incinta Carierei Lupoaia, a stopat livrarea unei cantităţi de aproape 35.000 de tone de cărbune către termocentralele Complexului Energetic Oltenia, din Dolj, transmite corespondentul MEDIAFAX

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, care nu mai pot folosi parcela de aproximativ 2.000 de metri pătraţi din incinta Carierei Lupoaia, de luni, de când localnicul şi-a îngrădit terenul, nu sunt, deocamdată, dispuşi să negocieze cu proprietarul şi aşteaptă ca instanţa să îl oblige să le permită folosirea parcelei respective.

Revendicarea motreanului a stopat livrarea unei cantităţi de aproape 35.000 de tone de cărbune către termocentralele CEO.

Mihai Mănescu, bărbatul din municipiul Motru, susţine că deţine un titlu de proprietate asupra terenului de 2.000 de metri pătraţi, din incinta carierei miniere Lupoaia, din judeţul Gorj, din anul 2008 şi că are şi hotărâri definitive şi irevocabile care l-au determinat să-şi ia în posesie pământul, apelând la un executor judecătoresc.

„Luni, însoţit de executor şi de Poliţie am intrat în incinta Carierei Lupoaia şi am bătut ţăruşi pentru a-mi delimita proprietatea. Pe terenul meu se află o parte din depozitul de cărbune al carierei, un excavator de mare tonaj, drumuri de carieră şi circuitul de benzi transportoare a cărbunelui spre staţia de încărcare. De luni, livrarea cărbunelui şi încărcarea lignitului în vagoanele CFR s-a oprit, dar cred că nu s-a repornit pentru că sistemul este defect, nu cred că din cauza mea neapărat”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Mihai Mănescu

Cetăţeanul este supărat că, deşi le-a permis angajaţilor carierei să treacă pe proprietatea lui ani la rând, nimeni nu l-a chemat la negocieri.

„I-am lăsat să treacă, dar de vineri voi opri accesul total pe terenul meu. În loc să mă cheme să discutăm ce doresc în schimbul terenului au dat zvon printre salariaţi că vreau 30-40 de miliarde de lei vechi. Suma este incredibil de mare, eu fiind dispus să negociez pentru mai puţin patru miliarde de lei vechi”, a completat Mihai Mănescu, precizând că ar fi discutat, joi, cu unul dintre şefii Exploatarea Minieră de Carieră Motru, dar fără niciun rezultat.

Reprezentanţii Carierei Lupoaia susţin că nu pot negocia cu proprietarul, atâta timp cât acesta nu deţine cadrastru pe terenul respectiv. Mai mult, CEO a contestat ordonanţa preşedinţială care a permis executarea de luni.

„Din cauza acestui cetăţean s-a stopat livrarea cărbunelui spre termocentralele Işalniţa şi Craiova II, din Dolj, pentru prima livram 5.000 de tone de cărbune zilnic, iar pentru a doua 2.000 de tone. Situaţia este sub control deoarece cele două termocentrale au încă lignit în depozite, dar dacă acest litigiu nu se va rezolva prea curând vor fi probleme la acest capitol. Sperăm ca juriştii companiei să câştige litigiul aflat pe rol şi situaţia să revină la normal. În caz contrar vom ajunge şi la discuţii şi negocieri, probabil, cu proprietarul. În ce priveşte preţul, vom negocia doar pe valoarea terenului, stabilită de evaluator”, a declarat Florentin Nicu Gheorghescu, directorul adjunct al Carierei Lupoaia.

Liderul de sindicat al unităţii miniere, Nicu Bunoica, susţine că o discuţie cu proprietarul ar putea totuşi ameliora situaţia tensionată.

„Cei de la CEO ar putea discuta cu proprietarul pentru a evita o investiţie prea costisitoare pentru carieră. Asta deoarece se ia în calcul să se mute circuitul de benzi de pe terenul acestuia pe terenul carierei. Doar aşa se poate dezamorsa situaţia care afectează totuşi bunul mers al unităţi miniere”, a declarat Nicu Bunoica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Cariera Lupoaia este una dintre cele mai profitabile unităţi miniere ale Complexului Energetic Oltenia, aici lucrând în jur de 800 de salariaţi.

Instanţa suspendă acordul de mediu pentru o carieră de cărbune înainte de finalizarea procesului, salvând 500 ha de PĂDURE

După ce în 2016 instanţa a anulat definitiv toate cele cinci acorduri de mediu pentru extinderea carierelor de lignit din Gorj contestate de Asociaţia Bankwatch, Tribunalul Bucureşti acceptă în premieră suspendarea unui nou acord de mediu. Este vorba despre cariera Lupoaia, pe care Complexul Energetic Oltenia intenţionează să o extindă cu 1028 de hectare, din care peste 500 ha sunt în prezent ocupate de pădure. Dacă acordul nu era suspendat, întreaga suprafaţă ar fi fost defrişată şi excavate, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Bankwatch.

Conform articolului 14 din Legea 554/2004, “hotărârea prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept”, aşadar acordul este suspendat şi cariera ar fi trebuit să îşi înceteze extinderea începând cu data de 3 martie, când s-a pronunţat instanţa. Însă o echipă Bankwatch prezentă astăzi în judeţul Gorj a constatat că atât excavatoarele, cât şi utilajele de haldat ale carierei erau în funcţiune, aşadar au sesizat Garda de Mediu Gorj.

Asociaţia Bankwatch a depus această acţiune după ce a constatat o serie de nereguli la raportul în baza căruia a fost emis acordul, ce ţin de impactul asupra mediului şi a sănătăţii oamenilor. Deşi acestea au fost semnalate încă din perioada de consultare, nu au fost luate în considerare de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj.

Decizia tribunalului de a suspenda acest acord de mediu este esenţială, protejând 500 de hectare de pădure pe termen scurt. Acest lucru nu s-a întâmplat în 2014, când instanţa nu a suspendat 27 de decizii de defrişare la cariera Roşia. Curtea de Apel a dispus anularea definitivă a actelor care permiteau tăierea a 22 de hectare de pădure în decembrie 2015, însă a fost prea târziu deoarece deciziile nu au fost suspendate, Complexul Energetic Oltenia a defrişat întreaga suprafaţă până la pronunţarea instanţei, se arată în comunicat.

„În litigiile privind impactul unor activităţi menţionate în Anexa I a HG 445/20092 pentru care este obligatoriu acordul de mediu, suspendarea acestora ar trebui să opereze de drept de la data introducerii unei acţiuni în instanţă pentru a se preveni posibilele pagube de mediu ireversibile. Astfel, titularii proiectelor ar fi motivaţi să consulte riguros publicul şi să integreze observaţiile acestora în proiectul propus pentru a evita ulterior atacarea în instanţă. De asemenea, o astfel de prevedere ar presupune şi că procesele ar trebui să dureze perioade de timp scurte pentru a se evita stoparea proiectelor de investiţii o perioadă prea lungă de timp. O astfel de măsură şi durate mici ale litigiilor de mediu ar fi conforme cu principiul precauţiei în luarea deciziei precum şi cu principiul accesului la justiţie în probleme de mediu, principii menionate în Tratatul de Funcţionare a UE precum şi în Convenţia de la Aarhus”, a declarat avocata Cătălina Rădulescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici