Presa din China: Agenţiile de rating nu ar trebui să amplifice criza datoriilor de stat

Agenţiile de rating nu ar trebui să amplifice criza datoriilor de stat din Europa, iar momentul ales de S&P pentru depunctarea a nouă ţări din zona euro ridică semne de întrebare, se arată într-un comentariu publicat sâmbătă de agenţia chineză de presă Xinhua, controlată de stat.

163 afișări
Imaginea articolului Presa din China: Agenţiile de rating nu ar trebui să amplifice criza datoriilor de stat

Presa din China: Agenţiile de rating nu ar trebui să amplifice criza datoriilor de stat (Imagine: Shutterstock)

"Retrogradările operate de S&P, deşi se bazează pe unele temeri legitime, ridică noi semne de întrebare privind credibilitatea agenţiilor de rating. În timp ce criza dă unele semne de retragere, retrogradarea generalizată a S&P a readus presiunea pe pieţe şi a afectat încrederea investitorilor", se spune în comentariul Xinhua, care reprezintă de multe ori poziţia guvernului de la Beijing.

S&P a retrogradat vineri ratingurile a nouă ţări din zona euro, inclusiv Austria şi Franţa, care au fost coborâte de la AAA la AA+.

Germania a rămas neafectată de valul de retrogradări.

Xinhua îndeamnă agenţiile de rating să acţioneze cu responsabilitate şi să nu amplifice criza datoriilor de stat din Europa.

Agenţiile ar trebui să fie obiective şi să acţioneze profesionist, analizând situaţia din pieţe, iar investitorii ar trebui să-şi reducă dependenţa de opinia agenţiilor şi să ia decizii bazate pe propria judecată, notează agenţia chineză.

Amintind de criza financiară din 2008, Xinhua notează că eşecul agenţiilor de rating de a evalua corect produsele financiare riscante a contribuit la declanşarea turbulenţelor.

"La fel cum investitorii ar trebui avertizaţi în privinţa riscurilor majore ale datoriilor de stat europene, agenţiile de rating ar trebui să-şi facă treaba onest şi să nu repete greşelile din trecut, pentru a recâştiga încrederea investitorilor din întreaga lume", se mai spune în comentariul Xinhua.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici