Preşedintele CEC spune că BNR ştie cum să potolească fluctuaţiile cursului de schimb

Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, anticipează că vor exista fluctuaţii ale cursului de schimb, din cauza situaţiei actuale din România, dar crede că Banca Naţională are experienţa să-l domolească.

24 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CEC spune că BNR ştie cum să potolească fluctuaţiile cursului de schimb

Preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea (Imagine: Mediafax Foto)

"Suntem într-o situaţie care ne conduce la concluzia că vor fi ceva fluctuaţii ale cursului de schimb şi sunt convins că BNR are experienţa să-l domolească, dar nu ştiu la ce nivel", a spus Gheţea, după un seminar organizat de Ziarul Financiar.

El a reiterat faptul că dobânzile la depozite se vor reduce la sub 10% până la finele anului, în timp ce ratele la credite se vor situa la maxim 14%.

"Mi-aş dori ca BNR să continue semnalele de scădere a dobânzilor în România. Rămân convins că, la sfârşitul anului, dobânzile la depozite vor fi sub 10%, iar la credite de maximum 14%, întrucât tot trebuie să fie o diferenţă de 5 puncte procentuale", a spus Gheţea.

În ceea ce priveşte creditarea, Gheţea a menţionat că există perspective foarte clare pentru "un credit în lei mai bun decât cel în valută".

"La persoane fizice, din păcate, se are în vedere prea mult cât costă rata în prima lună, fără a se ţine cont şi de riscuri, de exemplu cel generat de cursul valutar", a explicat şeful CEC Bank.

El a adăugat că programul guvernamental "Prima Casă" a avut un efect deosebit de bun şi crede că ar fi bine, dacă este posibil, să se găsească resursele necesare pentru continuarea acestuia şi după epuizare plafonului de un miliard de euro.

Gheţea, care este şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a arătat că misiunea FMI se întâlneşte cu asociaţia "ori de câte ori vine în Bucureşti".

"Am avut acum 10 zile o întâlnire tehnică cu FMI, la nivel juridic, la care din păcate nu am participat", a spus şeful ARB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici