Preşedintele OPEC: Preţul petrolului se va menţine între 80 şi 110 dolari pe baril în 2008

Preţul la petrol se va menţine între 80 şi 110 dolari pe baril până la sfârşitul acestui an, a declarat preşedintele Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Chakib Khelil.

26 afișări
Imaginea articolului Preşedintele OPEC: Preţul petrolului se va menţine între 80 şi 110 dolari pe baril în 2008

Preşedintele OPEC: Preţul petrolului se va menţine între 80 şi 110 dolari pe baril în 2008 (Imagine: Mediafax Foto)

OPEC este supusă unor presiuni mari din partea statelor consumatoare, care au descris organizaţia ca fiind responsabilă pentru nivelul ridicat al preţurilor la petrol, când în realitate evoluţia pieţei de capital reflectă problemele economiei SUA şi deprecierea dolarului, a afirmat Khelil, care ocupă şi funcţia de ministru al Energiei şi Mineritului în Algeria.

"Preţurile vor continua să se meţină la un nivel ridicat, între 80 şi 110 dolari pe baril, până la finele anului", a spus oficialul organizaţiei.

OPEC a menţinut, în luna martie, nivelul producţiei de petrol, în pofida presiunilor exercitate de statele consumatoare de a furniza mai mult ţiţei, pentru a opri trendul ascendent al preţurilor.

Preţurile la petrol şi la alte mărfuri au atins o serie de niveluri record de la începutul acestui an, în contextul în care investitorii şi-au reorientat fondurile către activele exprimate în dolari.

Totuşi, nivelul preţului petrolului a scăzut de când a atins nivelul record de 111,8 dolari pe baril, în şedinţa bursieră de luni, 17 martie, ceea ce a condus la creşterea posibilităţii ca nivelul cererii globale pentru mărfuri să se reducă.

Khelil a afirmat de mai multe ori că OPEC nu are nici un rol în trendul ascendent înregistrat de preţul petrolului în ultimele luni.

Oficialul OPEC a menţionat că sectorul de petrol şi gaze din Algeria va continua să-şi exprime operaţiunile în dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici