Preţul actual al ţiţeiului nu este cel real, este efectul tensiunilor din Orientul Mijlociu

Preţul actual al petrolului nu este cel real, ci este efectul psihologic al tensiunilor din Orientul Mijlociu, astfel că este de aşteptat să scadă după rezolvarea problemelor din zonă, afirmă reprezentanţii unor companii petroliere din Qatar şi Kuweit.

19 afișări
Imaginea articolului Preţul actual al ţiţeiului nu este cel real, este efectul tensiunilor din Orientul Mijlociu

Preţul actual al ţiţeiului nu este cel real, este efectul tensiunilor din Orientul Mijlociu (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Problemele din Orientul Mijlociu sunt cele care cauzează creşterea preţului petrolului. Nu ştiu unde se va duce preţul, dar sper ca situaţia să se aşeze. Cred că toţi vrem ca aceste probleme să se termine, nu cred că cineva obţine avantaje din creşterea preţului", a declarat, miercuri, la Bucureşti, Khaled Saeed Rumaihi, directorul de explorare al companiei Qatar Petroleum.

La rândul său, Ali Abdulla Ahmad, director comercial al Companiei Naţionale de Petrol din Kuweit, a afirmat că preţul ridicat al petrolului este o reacţie psihologică generată de tensiunile din ţările arabe, menţionând că un alt factor este cererea din economii emergente precum China şi India.

"Nu este preţul real, este o reacţie psihologică. Ştiu că va scădea pentru că nu este cel real. Cuvântul magic este balanţa. Cum să creăm balanţa astfel ca preţul să nu fie nici prea mic, nici prea mare şi să împace pe toată lumea?", a spus Ahmad.

Reprezentanţii celor două companii participă la Bucureşti la forumul "Consiliul de Cooperare al Golfului - România - Bucureşti: Oportunităţi de Afaceri în Europa Centrală şi de Sud-Est"

La finele lunii februarie, preţul a urcat la aproape 120 de dolari pe baril, maximul ultimilor doi ani şi jumătate, pe fondul îngrijorărilor că oferta de petrol ar putea fi afectată de tensiunile din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Miercuri, petrolul Brent se tranzacţiona la aproximativ 112 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului scade în contextul în care un oficial din Kuweit a declarat recent că membrii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol discută despre creşterea producţiei.

Totodată, Arabia Saudită a majorat livrările de ţiţei astfel încât acoperă aproape în totalitate cantitatea care ar fi trebuit produsă de Libia. Statul arab a anunţat, în plus, că poate suplimenta în continuare livrările dacă va fi nevoie.

În România, creşterea cotaţiilor internaţionale ale petrolului a dus la majorarea succesivă a preţurilor carburanţilor la pompă, care au ajuns în această săptămână la nivelul record de 6 lei pe litru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici