Preţul apartamentelor scade cu cel mult 15% în 2011. Vezi ce spun jucători importanţi ai pieţei imobiliare

Stagnare sau o scădere de cel mult 15%, în acest interval va evolua în 2011 preţul apartamentelor, au declarat pentru Gândul jucători importanţi ai pieţei rezidenţiale locale.

774 afișări
Imaginea articolului Preţul apartamentelor scade cu cel mult 15% în 2011. Vezi ce spun jucători importanţi ai pieţei imobiliare

Preţul apartamentelor scade cu cel mult 15% în 2011. Vezi ce spun jucători importanţi ai pieţei imobiliare (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Creşterea economică, nivelul dobânzilor sau modificări aduse programului "Prima Casă" sunt printre factorii care ar putea avea un impact semnificativ asupra numărului de tranzacţii realizate, precum şi asupra nivelului la care acestea se vor încheia, potrivit Gândul.

De altă părere este omul de afaceri Ion Ţiriac, care afirma că ne aflăm în faţa unui minim al preţului locuinţelor şi că revenirea pieţei de profil este iminentă. "Cu o condiţie", precizează însă Ţiriac.

"Niciodată preţul ăsta n-o să mai vină înapoi, atât de scăzut", spune Ţiriac. "După părerea mea, imobiliarul îşi va reveni în momentul în care românul care are nevoie de 2 milioane de apartamente în ţara asta îşi va da seama că nu mai prinde trenul dacă nu îl ia acum. Cu o singură condiţie: ca băncile să joace", preciza omul de afaceri.

"Preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut anul trecut cu 10%-15%. Pe segmentul vechi, preţurile apartamentelor din Capitală vor mai scădea în 2011 cu maximum 10%, existând premise reale şi pentru o stabilizare", spune Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

"Pe segmentul rezidenţial de lux, anul 2009 a marcat o scădere bruscă, de circa 30-40%, urmată de o stagnare care probabil că se va menţine şi anul acesta", estimează Mihnea Şerbănescu, directorul general al DTZ Echinox. Reprezentantul agenţiei imobiliare precizează că, în prezent, preţul de vânzare al unui metru pătrat construit premium variază între 2.000 şi 3.000 de euro.

"Încă nu se pune problema creşterii preţului, nu există fundamente în piaţă pentru aşa ceva, respectiv o cerere dublată şi de posibilităţi financiare de a achita locuinţele", ne-a explicat Răzvan Muntean, directorul general al imopedia.ro, un portal specializat în tranzacţii imobiliare.

El consideră că şi anul acesta preţurile apartamentelor se vor menţine pe o pantă descendentă, însă crede că nu vom mai asista la scăderile "dramatice" din 2009 şi 2010.

Despre o scădere a preţului apartamentelor noi vorbeşte şi Cătălin Scripcaru, preşedintele CENTURY 21. "Conform «Real Estate Professionals Sentiment», un studiu realizat în rândul profesioniştilor din domeniul imobiliar, în ianuarie 2011, preţurile pentru imobilele noi vor scădea cu 10%", spune reprezentantul agenţiei imobiliare. În plus, el estimează că volumul tranzacţiilor cu apartamente va rămâne relativ scăzut, la nivelul celui înregistrat anul trecut. Multe dintre apartamentele noi vor rămâne în stoc din cauza "neadaptării" acestora la preferinţele cumpărătorilor, nuanţează Scripcaru.

Foamea de locuinţe noi a românilor este un mit pe care statisticile nu îl mai confirmă. Vânzările de astfel de proprietăţi au scăzut de circa şapte ori faţă de anii de boom ai pieţei. Constructorii de locuinţe au reuşit anul trecut "performanţa" de a vinde numai 1.000 de apartamente noi, la nivel naţional. Cifra este cu 23% mai mică decât cea înregistrată în 2009, potrivit datelor companiei de consultanţă Colliers. Astfel, din totalul de 577.023 de proprietăţi imobiliare tranzacţionate în 2010, conform înregistrărilor de la Oficiile de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, mai puţin de 0,2% au fost reprezentate de achiziţiile de apartamente noi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici