Preţul aurului atinge un nivel record, iar euro se depreciază la minimul a 18 luni faţă de dolar

Preţul aurului a atins vineri un nou nivel record, aproape de 1.250 dolari pe uncie, iar euro s-a depreciat la minimul ultimelor 18 luni în raport cu dolarul, investitorii orientându-se către plasamente mai sigure din cauza riscurilor din zona euro şi instabilităţii de pe pieţele valutare.

24 afișări
Imaginea articolului Preţul aurului atinge un nivel record, iar euro se depreciază la minimul a 18 luni faţă de dolar

Preţul aurului atinge un nivel record, iar euro se depreciază la minimul a 18 luni faţă de dolar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotaţia aurului pe piaţa spot a urcat la 1.248,95 dolari, până la 10:46 GMT, de la 1.231,83 dolari în închiderea şedinţei de tranzacţionare de joi, transmite Reuters.

"Aurul a beneficiat de cererea ridicată pentru plasamente sigure, cauzată de problemele fiscale din zona euro şi de renunţarea la euro ca monedă de rezervă. Ne aşteptăm ca fundamentele pentru creşterea aurului să se tempereze odată cu îmbunătăţirea situaţei din Grecia, însă orice agravare a situaţiei fiscale a statelor din zona euro ar putea determina un nou avans al preţului", a afirmat analistul BNP Paribas Anne-Laure Tremblay.

Pe pieţele valutare, euro a atins un minim al zilei de 1,2433 dolari, în urma vânzărilor agresive ale marilor fonduri de hedging.

"Principalele temeri sunt legate de faptul că dobânzile sunt aşteptate să rămână la un nivel scăzut mai mult timp, deoarece mai multe măsuri de austeritate fiscală vor însemna creştere economică mai scăzută în viitor", a afirmat Marcus Hettinger, analist pentru pieţe monetar la Credit Suisse.

Până la 11:25 GMT, euro a revenit uşor până la 1,2470 dolari.

Euro a scăzut cu mai mult de 13% faţă de dolar şi yen de la începutul anului, reprezentând cel mai mare declin din rândul valutelor importante.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici