Preţul petrolului a atins un nou maxim istoric, de 122 dolari pe baril

Preţul petrolului destinat pieţei americane a atins pe parcursul şedinţei de marţi un nou nivel record de 122 dolari pe baril, în principal din cauza temerilor privind siguranţa livrărilor de ţiţei ale Iranului şi Nigeriei

30 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a atins un nou maxim istoric, de 122 dolari pe baril

Preţul petrolului a atins un nou maxim istoric, de 122 dolari pe baril (Imagine: Mediafax Foto)

Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă pe bursa de la Londra, a avansat cu 2,29% la 120,28 dolari.

Preţul ţiţeiului a urcat cu peste 4 dolari în şedinţa bursieră de luni, depăşind pentru prima dată valoarea de 120 de dolari pe baril.

Incertitudinile geopolitice din Iran au susţinut trendul ascendent al preţului petrolului, după ce al patrulea mare producător de ţiţei din lume a anunţat că nu va lua în considerare niciun stimulent oferit de puterile lumii care va conduce la contrângerea dreptului său de a deţine tehnologie nucleară.

Declaraţia a fost făcută la trei zile după ce marile puteri ale lumii au susţinut că vor avansa o nouă propunere Iranului pentru a convinge acest stat să oprească programul său din domeniul nuclear.

Poziţia Iranului în privinţa programului nuclear a alimentat temerile legate de contextul geopolitic şi de siguranţa livrărilor de petrol, care au susţinut anul trecut trendul ascendent al preţului ţiţeiului.

Un alt factor care a susţinut avansul cotaţiei a fost faptul că grupul Royal Dutch Shell a fost forţat să închidă o parte din producţia sa de ţiţei din Nigeria, al optulea mare producător de petrol din lume, după ce militanţii au atacat o unitate de extracţie.

De asemenea, reizbucnirea conflictelor între Turcia şi rebelii kurzi din nordul Irakului au susţinut evoluţia ascendentă .

"O mare parte din această evoluţie este determinată de ofertă, investitorii fiind foarte sensibili la orice întrerupere a livărilor. Observăm că mari state producătoare de petrol au dificultăţi", a declarat Mark Pervan, analist pentru bursele de mărfuri la Australian & New Zealand Bank.

Euro s-a apreciat faţă de dolar, fiind cotat, la ora 14:00 GMT, la 1,5557 dolari pe unitate, după un minim al zilei de 1,5454 dolari pe unitate.

Trendul ascendent al preţului mărfurilor, de la petrol la orez, reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru băncile centrale, deşi unii investitori cred că cea mai dificilă perioadă a crizei din sectorul de creditare a trecut şi că încetinirea economiei SUA s-ar fi încheiat.

Preţurile petrolului şi ale altor mărfuri exprimate în dolari cresc de obicei pentru a se ajusta la inflaţie, atunci când moneda americană se depreciază.

Preţul aurului a crescut cu 1%, la 880,1/881,3 dolari pe uncie, susţinut de investiţiile speculative şi de nivelul ridicat al cotaţiei petrolului.

Preşedintele american, George W. Bush, care a cerut Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) să majoreze producţia pentru a determina scăderea preţurilor la petrol, va purta în această lună discuţii cu oficiali din Arabia Saudită, principalul exportator de petrol din lume, în legătură cu efectele pe care le are preţul ridicat al ţiţeiului asupra economiei SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici