Preţul petrolului a crescut vineri cu peste un dolar, la 113 dolari pe baril

Preţul petrolului a crescut vineri pe pieţele asiatice cu peste un dolar, depăşind 113 dolari pe baril, din cauza temerilor privind deficienţele de producţie pe fondul tensiunilor din Libia, deşi Arabia Saudită, cel mai mare producător de ţiţei din lume, dă asigurări că va acoperi orice lipsuri.

37 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a crescut vineri cu peste un dolar, la 113 dolari pe baril

Preţul petrolului a crescut vineri cu peste un dolar, la 113 dolari pe baril (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Revolta populară din Libia a afectat semnificativ producţia de 1,6 milioane barili de petrol pe zi a exportatorului nord-african, determinând negocieri între Arabia Saudită şi companiile petroliere europene, principalii clienţi ai Libiei.

Preţul petrolului Brent cu livrare în aprilie a urcat cu 1,74 dolari până la ora 6:53 GMT. Joi, cotaţia a atins pentru scurt timp 119,79 dolari pe baril, un maxim al ultimilor doi ani şi jumătate, dar a închis la 111,36 dolari pe baril.

Cotaţia ţiţeiului WTI, de referinţă în SUA, a urcat vineri cu 69 cenţi, la 97,97 dolari pe baril, după ce a atins joi 103,41 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din septembrie 2008.

Estimările privind gradul în care revolta a afectat producţia Libiei variază semnificativ. Agenţia internaţională pentru energie plasează impactul la 500.000-750.000 barili pe zi, în timp ce grupul italian ENI estimează o deficienţă de 1,2 milioane barili pe zi. Mai multe terminale petroliere importante din Libia sunt sub controlul rebelilor.

Preţurile petrolului sunt extrem de volatile, cu cele mai violente fluctuaţii din septembrie 2008, investitorii reacţionând rapid la orice ştire privind evenimentele din Libia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici