Preţul petrolului Brent a coborât la cel mai scăzut nivel din octombrie 2009

Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a coborât luni la 67,35 de dolari pe baril, cel mai jos nivel din octombrie 2009 până în prezent, după ce mai multe bănci au redus prognoza de creştere a preţului petrolului pentru anul viitor.

298 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului Brent a coborât la cel mai scăzut nivel din octombrie 2009

Preţul petrolului Brent a coborât la cel mai scăzut nivel din octombrie 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca de investiţii Morgan Stanley a scăzut proiecţia de creştere a preţului petrolului pentru 2015 cu 28 de dolari faţă de estimarea anterioară, la 70 de dolari pe baril, ca urmare a deciziei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a menţine producţia de petrol la nivelul de 30 de milioane de barili de ţiţei pe zi, transmite Bloomberg.

"Surplusul de petrol va atinge nivelul maxim în trimestrul al doilea al anului viitor, dat fiind că OPEC nu a luat nicio măsură în ceea ce priveşte supraproducţia", a afirmat Adam Longson, analist al Morgan Stanley.

La sfârşitul lunii noiembrie, reprezentanţii OPEC au decis să nu reducă producţia de petrol, rezistând apelurilor Venezuelei de a limita livrările pentru oprirea declinului cotaţiilor.

De asemenea, alte instituţii bancare, printre care BNP Paribas, Credit Suisse, UBS şi Barclays, au redus prognozele privind preţul petrolului pentru anul viitor, în urma hotărârii OPEC.

OPEC furnizează 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

În plus, săptămâna trecută, companiile din SUA care efectuează explorări au crescut numărul de platforme operaţionale, conform datelor companiei din domeniul petrolier Baker Hughes.

La New York, preţul petrolului West Texas Imtermediate cu livrare în ianuarie a coborât luni cu 1,25 dolari, la 64,59 dolari. Contractele futures au scăzut cu 2,5% la Londra şi cu 1,9% la New York.

Preţul ţiţeiului a scăzut cu 34% în acest an, pe fondul creşterii producţiei de petrol în Statele Unite la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii, la 9,08 milioane de barili de ţiţei pe zi, şi al cererii slabe la nivel global.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici